Украинският президент Володимир Зеленски спечели доверието на западните правителства, като отказа да използва предоставените от тях оръжия за атаки в Русия и даде приоритет на насочването на руските сили в границите на Украйна.

Но зад затворени врати лидерът на Украйна предложи да се върви в по-дръзка посока – окупиране на руски села, за да се спечели влияние над Москва, бомбардиране на тръбопровод, който пренася руски петрол до Унгария, член на НАТО, и частно копнеене за ракети с голям обсег, които да поразяват цели вътре в границите на Русия, според секретни документи на американското разузнаване, описващи неговите вътрешни комуникации с висши помощници и военни лидери.

Документите, които не са били разкрити по-рано, са част от по-широко изтичане на американски тайни, разпространено в платформата за съобщения Discord и получено от Washington Post. Те разкриват лидер с агресивни инстинкти, които рязко контрастират с публичния му образ на спокоен и стоичен държавник, издържащ бруталната атака на Русия. Прозренията бяха събрани чрез прихванати цифрови комуникации, предоставящи рядък поглед върху обсъжданията на Зеленски на фона на руски ракетни обстрели, инфраструктурни атаки и военни престъпления.

Пентагонът, където висшите американски военни лидери бяха информирани за въпросите, описани в изтеклите документи, не оспори автентичността на материалите.

В някои случаи се вижда, че Зеленски ограничава амбициите на своите подчинени; в няколко други той е този, който предлага рисковани военни действия.

На среща в края на януари Зеленски предложи на Украйна „да нанесе удари в Русия“, като същевременно премести украински сухопътни войски на вражеска територия, за да „окупира неуточнени руски гранични градове“, според един документ, обозначен като „строго секретно“. Целта ще бъде „да се даде на Киев лост за влияние в преговорите с Москва“, се казва в документа.

В отделна среща в края на февруари с генерал Валери Залужни, висш военен командир на Украйна, Зеленски „изрази загриженост“, че „Украйна не разполага с ракети с голям обсег, способни да достигнат разположените руски войски в Русия, нито нещо, с което да ги атакува“. След това Зеленски „предполага Украйна да атакува неуточнени места за разполагане в Ростов, регион в западна Русия, използвайки вместо това дронове, според друг класифициран документ.

На среща в средата на февруари с вицепремиера Юлия Свриденко Зеленски предложи на Украйна да „взриви“ построения от Съветския съюз тръбопровод „Дружба“, който доставя петрол на Унгария. „Зеленски подчерта, че … Украйна просто трябва да взриви тръбопровода и да унищожи вероятно индустрията на унгарския (министър-председател) Виктор Орбан, която се основава до голяма степен на руски петрол“, се казва в документа.

В подробности за разговора служители на разузнаването признават, че Зеленски е „изразявал ярост към Унгария и следователно може да отправя хиперболични, безсмислени заплахи“, квалификация, която не придружава другите разкази на Зеленски, които предполагат смели военни действия. Въпреки че Унгария номинално е част от западния алианс, Орбан е широко смятан за най-приятелски настроения към Кремъл лидер в Европа.

На въпрос дали е предложил окупиране на части от Русия, Зеленски, по време на интервю за Post в Киев, отхвърли твърденията на американското разузнаване като „фантазии“, но защити правото си да използва нетрадиционни тактики в защитата на страната си.

„Украйна има пълното право да се защитава и ние го правим. Украйна не е окупирала никого, а обратното“, каза Зеленски. “Когато толкова много хора са загинали и е имало масови гробове и нашите хора са били измъчвани, аз съм сигурен, че трябва да използваме всякакви трикове.”

Използването на ракети с голям обсег за удари в Русия е особено чувствителна тема за Белия дом, който отдавна се тревожи, че конфликтът в Украйна може да ескалира извън контрол и да доведе до катастрофално противопоставяне между Съединените щати и Русия, най-голямата ядрена сила в света правомощия.

Въпреки че Вашингтон даде на Зеленски усъвършенствано оръжие на стойност милиарди долари, президентът Байдън постоянно отхвърля искането на украинския лидер за ATACMS с голям обсег на действие, съкращение за армейската тактическа ракетна система, способна да поразява цели на разстояние до 285 мили. От началото на войната Байдън каза, че Съединените щати „не насърчават и не позволяват на Украйна да нанася удари извън нейните граници“.

На въпрос относно разузнавателните данни, които сочат, че е преценил използването на ракети с голям обсег за удари по Русия, Зеленски каза, че това не е нещо, което Украйна забавлява. „Никой в ​​нашата страна не е давал заповеди за офанзиви или удари на руска територия“, каза той.

Не е ясно дали Съединените щати са споделили сведения за заговора на Зеленски със съюзническите нации, но украинският президент продължава да се радва на силната подкрепа на западните правителства, които му предоставиха все по-усъвършенстван набор от оръжия.

Миналата седмица Великобритания стана първата западна страна, която предостави на Украйна ракети с голям обсег. Storm Shadow, система за крилати ракети със стелт възможности, има обсег от 155 мили, което далеч надхвърля обхвата от 50 мили на осигурените от САЩ пускови установки HIMARS.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс каза в петък, че ракетата ще даде на Украйна „най-добрия шанс“ да се защити и ще бъде използвана само „в рамките на украинска суверенна територия“. Говорител на британското посолство във Вашингтон отказа да коментира дали изтеклите забележки на Зеленски може да накарат Лондон да спре решението си.

Администрацията на Байдън казва, че прихванатите коментари на Зеленски не са причината за задържането на ATACMS.

„Украйна многократно се е ангажирала да използва осигурени от САЩ оръжия отговорно и стратегически, когато е необходимо, за да се противопостави на руската агресия, и ние сме уверени, че това ще продължи да бъде така“, каза служител на отбраната на САЩ, който, подобно на други интервюирани за този доклад, говори за условието за анонимност за обсъждане на чувствителна тема.

От миналата година Зеленски обеща, че Украйна никога няма да използва американски оръжия, за да нанесе удари в Русия, обещание, което Белият дом твърди, че е изпълнил.

„Президентът Зеленски спази обещанията, които даде на президента Байдън, и ние не вярваме, че това ще се промени“, каза високопоставен служител на администрацията.

Една от причините да не се осигурят ракети с голям обсег е „сравнително малкото ATACMS“, които Съединените щати имат за собствените си отбранителни нужди, каза генерал Марк А. Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, пред Defense One през март.

Зеленски обаче каза, че смята, че Съединените щати не изпращат оръжията, защото не вярват на Киев.

„Мисля, че се страхуват, че можем да ги използваме на територията на Русия“, каза Зеленски пред Post. „Но винаги бих казал на нашите партньори… „Имаме приоритетна цел, за която изразходваме пакетите с боеприпаси, които получаваме, и ги изразходваме за деокупацията на чисто украински територии“, каза той.

Въпреки че няма индикации, че Украйна е използвала западни ракети, за да удари руска територия, същото не може да се каже за използването на въоръжени дронове от Киев.

Експлозиите, причинени от безпилотни летателни апарати, се превърнаха в редовно явление в Русия, включително в Ростов, където дрон се разби в петролна рафинерия този месец. Украинските служители често са сдържани относно инцидентите, намеквайки, че са отговорни, без директно да си приписват заслугите.

Две атаки с дронове през декември срещу руската въздушна база Енгелс в Саратов, на повече от 370 мили от украинската граница, показаха, „че имаме способността да достигнем много километри по-далеч, отколкото биха могли да очакват“, Олексий Данилов, секретар на украинската национална сигурност и отбрана съвет, каза в интервю по-рано тази година.

Този месец Русия обвини Украйна, че е организирала атака с дрон, предназначена да убие президента Владимир Путин в Кремъл. Видеоклипове, циркулиращи в социалните медии и потвърдени от Post, показват два дрона, летящи към Кремъл около 2:30 сутринта местно време. Твърдението беше категорично отречено от украински официални лица, включително Зеленски.

Не всички класифицирани документи показват, че Зеленски настоява за по-агресивни действия.

Един документ описва план, разработен от военното разузнаване на Украйна миналата година за извършване на тайни атаки срещу руските сили в Сирия с помощта на тайна кюрдска помощ. Подробният заговор щеше да отвори ново бойно поле на хиляди километри от Украйна, но през декември Зеленски нареди на своите помощници да „спрат планирането на операции срещу руските сили в Сирия“, се казва в документа, без да се обяснява защо планът е прекратен.

В неотдавнашното интервю Зеленски каза, че си запазва правото да проучи набор от военни варианти.

„Имам много генерали, с които работя“, каза Зеленски. „И това са моите лични разговори.“

„Войната е за окупацията на Украйна“, добави той. „Украйна трябва да спечели.

– – –

Хуршудян съобщи от Киев. Шиобан О’Грейди от Washington Post в Киев допринесе за този доклад.