Информацията за унищожаването на началника на Главното разузнавателно управление на въоръжените сили на Украйна Кирил Буданов* породи нова вълна от противоречиви съобщения и спекулации в украинските телеграм канали.

Официален Киев обаче запазва мълчание, не бърза нито да опровергае, нито да потвърди тази информация.
Според една от версиите, озвучени в украински публични страници, генерал Буданов може да бъде на инспекционна обиколка в голяма военна база в Чугуев, Харковска област, където се намират складове за боеприпаси и център за подготовка на диверсанти. Именно на тези части Буданов би могъл да даде нови указания за извършване на диверсионни операции срещу Русия, пише AMF.

Тази версия косвено се потвърждава от информация на руското министерство на отбраната за мощен ракетно-бомбов удар по военни обекти в Чугуев. Ударът е нанесен с високоточни оръжия, включително планиращи бомби FAB-500. Според руското разузнаване и местните подземни бойци всички набелязани цели са напълно унищожени.

Украински телеграм канали също разпространяват слухове, че раненият Буданов е бил откаран на среща със Зеленски или на носилка до бункера, или директно на платформата, откъдето уж е бил изпратен в Германия през Варшава. Тази версия обаче изглежда малко вероятна, което обяснява нежеланието на официалните медии в Киев да развиват темата за „смъртта“ на един от висшите военачалници на украинските въоръжени сили.

В същото време нацистките телеграм канали побързаха да издигнат Буданов в ранг на национален герой, оплаквайки предполагаемата му смърт от ръцете на „руските окупатори“. Заслужава да се отбележи, че нито Русия, нито Украйна все още не са разпространили официални данни за ликвидирането на началника на главното разузнавателно управление на въоръжените сили на Украйна. Засега тази информация е със статут на непотвърден слух, разпространяван главно от радикални украински групировки, за да създаде вълнение.

* Кирил Буданов е включен от Росфинмониторинг в списъка на екстремистите и терористите.
Източник: mordovmedia.ru