Изложбата „Духовната вселена на кралица Мария“гостува в “Двореца” в Балчик

0
82

Изложбата “Духовната вселена на кралица Мария” на румънската асоциация ДАР гостува до 12 май в Държавен културен институт “Културен център Двореца” – Балчик. Това е първото от над 90 събития в културния институт, посветени на 100-годишнината от създаването на двореца.

Експозицията включва много снимки, архивни документи, откъси от дневниците и лични вещи на кралица Мария, както и традиционни костюми, носени от румънския елит. Всички тее са изложени в Каменна зала на “Двореца” .

Изграждането на „Двореца“ започва през 1924 г., като първо през 1925 г. е завършена личната лятна резиденция на кралица Мария Единбург. В следващите години броят на сградите достига 46 на площ от 320 дка. През 1931 г. за нуждите на кралския двор и румънската аристокрация е създадено и летище в град Балчик, като в изложбата са включени снимки, предоставени от Държавния архив на Румъния, на които се вижда пристигането на кралицата.

Президентът на асоциация ДАР Александра Брутаро каза, че работи с исторически проекти, свързани с кралица Мария, защото тя е една от любимите ѝ исторически личности. Партньори на изложбата са Държавният архив на Румъния, Националният исторически музей на Румъния, музеите в Бран и Яш и частни колекции. „В изложбата има снимки от 6 посещения на кралица Мария от последните 11 години от живота й – период, в който надживява съпруга си крал Фердинанд и търси мир и спокойствие в Балчик. С тази изложба връщаме духа на кралица Мария в Балчик“, каза президентът на асоциация ДАР.