С изложба в Балчик отбелязват Световния ден на водата

0
501

Културен център „Двореца“ – Балчик отбелязва Световния ден на водата – 22 март 2023 г., с тематична изложба зa peĸa Mapицa c aĸцeнт въpxy нeйнoтo биoлoгичнo paзнooбpaзиe. Тя е подредена в зала „Учебен център“ и ще продължи до 17 април.

Ежегодната инициатива на ООН за отбелязване на Деня на водата датира от 1993 г. Официална тема тази година е “Ускоряване на промяната”, което означава намиране на много по-ефективни начини за използване на световните ресурси на вода.

Двореца в Балчик се приобщава към опитите на ООН да ангажира вниманието на населението, в частност на ученическите общности, към разясняване на проблемите и вариантите за тяхното разрешаване.

Какво природно богатство е реката, кои са най-ценните видове животни, как и защо да ги опазваме – с това ще се запознаят посетителите на изложбата в Балчик. Планирани са открити уроци и работни ателиета с ученици от цялата област.

Изложбата представлява постери и макети в реални размери на 11 животни –  видра, малък корморан, пчелояд, земеродно рибарче, обикновена блатна костенурка, жълтоуха водна змия, балкански гребенест тритон, жаба дървесница, сирийска чесновница, маришка мряна, маришки морунаш. В кратко видео специалисти от различни области споделят интересни факти за историята, географията и екологията на реката.

Изложбата е създадена по проект на Регионален природонаучен музей Пловдив.

БНР