КМЕТЪТ НА КАВАРНА УЧАСТВА В 44-ТА СЕСИЯ НА КОНГРЕСА НА МЕСТНИТЕ И РЕГИОНАЛНИ ВЛАСТИ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА  В СТРАСБУРГ

0
369

 

 

Със заседания на политическите групи в Конгреса и трите Комисии, по мониторинг, актуални въпроси и управление започна традиционната пролетна сесия на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

В рамките на заседанията до този момент бяха обсъдени голяма част от въпросите, които ще бъдат обект на дискусия и одобрение по време на сесията този следобед и предстоящите два работни дни.

В Комисията по актуални въпроси участваха кметът на Каварна Елена Балтаджиева и кметът на Мирково Цветанка Йотина.

Кметът на Каварна се включи в тематичният дебат  относно тенденцията за влошаване на състоянието на местните и регионални медии, за който Комисията бе  изготвила доклад. Акцент бе  ролята за насърчаване на гражданското участие и демокрацията. Представен бе проектът на съдържание на доклада, както и се проведе дискусия  по отношение компетенциите и задълженията на местните и регионалните власти в съответните страни в областта на управлението на медиите; опитът по отношение финансирането на местните и регионалните медии и администрирането на съответните бюджети, критерии за допустимост и мерките за предотвратяване на политическа намеса. Редица членове споделиха и за добри практики от опита им за справяне с основните предизвикателства, включително: нарастващ брой участници в обществения дебат;  финансови предизвикателства за местни и регионални медии; намаляване на доверието в демократичните институции, представители и медии и заплахите за свободата и независимостта на медиите, безопасността на журналистите и цифровата сигурност.

Като част от работната програма на Комисията бе обсъдено и предложението за решение относно възможни последващи действия по темата за застаряващите общности и качествени социални грижи като въпрос на от сферата на правата на човека. Пандемията от COVID-19 влоши неравенствата и изведе наяве значителни слабости в системите за социална защита и дългосрочни грижи. В допълнение, като се има предвид демографските проблеми с нарастващ брой възрастно население в европейските общности, може да се очаква, че все по-голям брой възрастни хора ще се нуждаят от някаква форма на социални грижи и ще зависят от капацитета на местните и регионалните власти да гарантират предоставянето на качествени социални грижи. В тази връзка местните и регионални власти обсъдиха приложените до този момент реформи и тяхното въздействие върху местните общности и администрации. Възприето бе да се изготви доклад, в който да се направи преглед на основните политическите и финансовите предизвикателства, пред които е изправен секторът, и да се идентифицират добри практики или инициативи на местно и регионално равнище, насочени към предоставяне на качествени социални грижи на възрастните хора.

Засегната бе и темата за мерките за следкризисно възстановяване на градовете и регионите, с акцент върху Украйна.

ИКОНОМИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН СЪВЕТ УЧАСТВА ВЪВ ФОРУМ НА ВИСОКО РАВНИЩЕ ЗА СОЦИАЛЕН ДИАЛОГ НА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА 2023

 

Председателят на Икономически и социален съвет (ИСС) Зорница Русинова беше официален гост във Форума за социален диалог на Югоизточна Европа 2023 (South-Eastern Europe Social Dialogue Summit 2023, където тя модерира първия панел на тема „Смекчаване на ефектите от енергийната криза – съвместни инициативи“. В събитието взеха участие и Георги Стоев, член на ИСС и представител на БТПП, който беше лектор в третия панел на тема „Регионалната интеграция на Югоизточна Европа и процеса на присъединяване към ЕС за страните кандидати“, а Иванина Янкова, национален секретар на КНСБ и представител на синдикатите от ИСС представи българския опит във втория панел на тема „Сътрудничество в енергийния сектор като възможност за устойчиво развитие“.

Целта на форума, провел се под наслов „Икономическите и социални съвети като генератор на устойчиви решения за новите предизвикателства през интеграцията на Югоизточна Европа“, е икономически и социални съвети от тази част на региона, от държави-членки на ЕС и от такива, който са в процес на присъединяване, да се съберат заедно за обмяна на идеи и обсъждане на решения по големите общи предизвикателства като регионалните конфликти, енергийните кризи, устойчивото развитие за климата. Основните набелязани теми в програмата бяха свързани именно със смекчаване на ефектите от енергийната криза, сътрудничеството в този сектор като възможност за устойчиво развитие, присъединяването на страните кандидати за членство към ЕС.

В заключителни си думи председателят на ИСС изтъкна три основни акцента от дискусията, че е необходимо повече сътрудничество и повече комуникация между страните  от региона, за да може да всяка една от тях да чуе и разбере научените уроци от другите, да се чуят взаимно проблемите и да се разбират по-добре; другото заключение е свързано със създаване на повече работни места, да се подкрепя бизнеса и малките и средните предприятия, а третото – да се подкрепят младите хора и да се въвличат в целия процес, защото всички сме едно семейство и е необходимо съдействие за постигане на устойчиви цели и зелен преход. „Обучение и информация“ са двете ключови думи, с които завърши изказването си Зорница Русинова.

Срещата беше официално открита от председателя на Икономически и социален съвет на Гърция Йоанис Паидас, министъра на финансите на Гърция Кристос Стайкурас, заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, кмета на Солун Константинос Зервас, както и от други представители на местните власти. Също така във форума участваха председателите на Икономически и социални съвети от Румъния – Богдан Симион, Сърбия – Никола Селакович, който е министър на труда, заетостта, ветераните и социалните грижи, Хърватия – Иван Мишетич, както и представители на гръцкото правителство, местни власти, ЕИСК, МОТ, Средиземноморския съюз, социални партньори и др. Участници във Форума бяха от различни Икономически и социални съвети от EС и социални партньори от Румъния, Хърватия, Сърбия, Република Сръбска, Република Северна Македония, Албания, Кипър, Люксембург.

В рамките на посещението председателят на ИСС Зорница Русинова подписа двустранно Споразумение за сътрудничество с гръцкия си колега Йоанис Паидас. Председателят на Икономическия и социален съвет на Гърция изтъкна, че този меморандум затвърждава установеното през последната година партньорство с българските колеги и че съвместно могат да положат усилия за засилването му, както и за интеграцията на страните от Югоизточна Европа, защото всички страни на Балканите са едно семейство. А председателят на българския съвет подчерта, че гръцките колеги са и приятели и именно те заедно могат да спомогнат за интеграцията на страните кандидати, да споделят научените уроци и всички членове на съветите могат най-бързо и лесно да споделят опита си по-добре от политиците.