На 21 ноември православните християни честват Въведение Богородично, а църквата е обявила този ден за Ден на християнското семейство и младеж.

Дева Мария е изконен женски образ в световен мащаб. Божията майка, заченала непорочно Спасителя, добродетелна от самото си раждане до края на живота си. Богородица, както предпочитаме да я наричаме ние, е символ на семейството, на ценностите му. Тя закриля дома, децата, родилките – изобщо всички членове на семейството. Тя дори е споменавана в Корана с подчертано уважение към личността и качествата й.

Твърде малко се знае за живота на реалната Мария. Но е сигурно, че дълго време бездетните Йоаким и Ана, неуморно се молят на Бога да ги дари с рожба. И ако това чудо стане – в знак на благодарност – те ще я обрекат в Негова служба.

Именно на тази дата, 21 ноември, Йоаким и Ана спазват обета, който са дали преди раждането й – да я обрекат на вярата. Тримата отиват в Йерусалим в храма и я представят на първосвещеника. Тригодишната Мария изкачва високите стълби на храма съвсем сама и се поклонява на свещеника, който я въвежда в храма. Тя остава там до възрастта си за женене, като изучава Светото писание, тъче и преде, отдава се на молитви и служба на Бога. Дори и като навършва определени години, когато е редно да се сгоди, тя обявява решението си да продължи да служи. Тогава свещениците я сгодяват за много по-възрастния благочестив Йосиф, който уважава обета й към Бога и не поддържа с нея съпружески отношения. Младата Мария остава символ на чистата служба на Бог и е удостоена с честта да зачене непорочно Сина Му.

Празникът Въведение Богородично е символ на единството на семейство. На този ден е редно семейството, което има неженени деца, да иде с тях на църква. По този начин ги представя на Бог и измолва от Него здраве и любов за всички. В още по-тесен смисъл денят символизира отговорността на родителите към духовните нужди на децата, към връзката им с Бога. След църква семейството се прибира и хапва вкусно ястие, което всички обичат. Масата не се вдига, за да дойде Богородица, да се нагости и да благослови дома.

Въведение Богородично е неразделна част от Коледните пости и подготовката за Коледа. С този празник семейството се сплотява още по-силно и посреща по-задружно най-големия християнски празник.

hera.bg