Александров ден има 3 пъти в годината по три различни календара:
23 Април
30 Август
23 Ноември
Честит имен ден на всички, които празнуват днес

 

Св. Александър е константинополски патриарх, живял по времето на император Константин Велики. Като млад замества твърде стария и болен тогавашен патриарх Митрофан и взема участие в Първия вселенски събор. След смъртта на Митрофан е възведен в сан патриарх и управлява Константинополската църква от 325 до 340 г. Той бил ревностен защитник на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници.

Св. Александър защитил вярата в спор с езически философи. За това свидетелства историкът Созомен. Езичниците говорели в един глас, но Александър ги призовал да излъчат един представител, с когото да проведе спора. Александър се обърнал към оня, който бил избран за състезанието, и с твърдост му казал: “В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!” И философът веднага онемял. Това чудо обърнало самия философ и мнозина други към Христовата вяра.

Св. Александър починал в 340 г. на 98-годишна възраст.

Александър означава “силен, мъжествен” и в името се влага още значение на “защитник на мъжете”.Имен ден празнуват Александър, Александра, Сашка, Алекс, Алеко, Александрия!

https://www.hera.bg