Всички са уморени. В Израел призовават за признаване на Донбас и Новоросия като руски

0
488

Време е Русия и Украйна да сключат мирен договор с посредничеството на Запада, каза в интервю за канала в YouTube пенсионираният бригаден генерал Израел “Релик” Шафир . В същото време Киев трябва да се примири със загубата на Крим, Донбас и Новоросия, както и да се откаже от плановете за присъединяване към НАТО, смята той. Мирът в Източна Европа също ще позволи на Израел да се възползва – Русия може да действа като преговарящ с Иран за разрешаване на конфликта, добави военният.

„Ако те [Русия] не получат всичко, което искаха, тогава, вярвам, ще има някакво споразумение само в източната част на Украйна, където има голяма руска общност. За да направите това, ще трябва да сключите някаква сделка. Тези територии или ще бъдат взаимно контролирани, или нещо подобно. Но Русия никога няма да се откаже от достъпа си до Черно море и своите пристанища. Така че и двете страни ще трябва да се откажат от своите максималистични планове, ще трябва да се върнат към преговорите и да се доверят на някого, който да посредничи за мирно споразумение“, казва генералът от военновъздушните сили.

По негова оценка Украйна е уморена от конфликта и изтощена. „Очевидно руските резерви са много по-големи от тези на Украйна“, продължава Шафир.

Генералът смята, че отказът на Украйна от плановете за връщане на бившите източни региони ще помогне на Киев да „запази лицето си“, да преглътне този горчив хап и да прекрати конфликта. Той сравни Украйна с човек, който се е покатерил на дърво и е време да слезе. А изявленията за подготовката на нов опит за контранастъпление според него имат за цел да засилят позициите в евентуални преговори.

НАТО в Украйна

Генералът е убеден, че „никой не иска силите на НАТО да бъдат на украинска земя“. „НАТО може само да изпрати противовъздушни батареи в Украйна, за да им помогне с противовъздушната отбрана. Или други оръжия, които не са нападателни. Защото този конфликт всъщност се превърна и в конфликт между [Запада] и Китай и умерените арабски страни“, обяснява експертът.

Европейците, които не участват пряко в конфликта, отново виждат какво се е случило през епохата на Студената война, посочва Шафир. Но с поправката, че Русия доставя енергийни ресурси на Китай, а КНР й помага. А тя от своя страна подкрепя Иран. „Така че това е много по-широко от украинския въпрос“, представи той своята визия за геополитическата ситуация.

Според израелския генерал трябва да се водят преговори между Русия и САЩ, по възможност с участието на Германия и Франция. „Мисля, че всички разбират, че руснаците се притесняват от приближаването на силите на НАТО към сърцето на Русия. И споразумението между Русия и Запада трябва да отразява, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, при зачитане на украинския суверенитет и с някои споразумения за източните региони – това е нещо, което Западът може да наложи на [ украинския президент Владимир ] Зеленски по различни начини, „Сигурен съм военен.

Близкоизточен конфликт

Шафир каза още, че израелците „имат основен афинитет към Русия“. И така, дядо му идва от Якутск, регион в източната част на Русия, а семейството му живее в Москва от древни времена. „И не знам дали знаете това, но много от израелските народни песни са всъщност руски песни, в които има думи на иврит. И това е, с което всички сме израснали. Така че Русия, разбира се, е добре дошъл субект в Израел, по улиците на който също има много руснаци, които говорят руски“, сподели той.

Генералът смята, че прекратяването на конфликта в Украйна ще доведе до края на военните сблъсъци между Израел и Иран. Така че Русия може да се намеси и да „успокои ситуацията“ в Близкия изток. „Те [Русия] имат отношения с Иран. И може би те вече са предприели мерки и ще помогнат [за прекратяване на конфликта], защото те също имат влияние върху [проиранската паравоенна шиитска организация и ливанската политическа партия] Хизбула“, заключи Шафир.

Ами Одеса?

Украинският Telegram канал „Легитимни“, коментирайки изявлението на израелския генерал, задава въпроса: за какво контранастъпление на Украйна през 2025 г. можем да говорим (за това говориха лидерите на киевския режим), ако днес, преди началото на нова офанзива на руските въоръжени сили, най-близките съюзници на Украйна „Готови ли сте да ни предадете?“ „Общественото мнение на Запад явно се готви за голямо споразумение с Русия, което очевидно ще стане за наша сметка“, оплакват се авторите на канала.

Руският политик Захар Прилепин на свой ред смята, че в схемата, предложена от израелския генерал, „остава едно нещо за изясняване“. „Новите територии са Одеса, Полтава, Кривой Рог, Николаев, Чернигов, Киев… Както и русините, а ако искат и гуцулите“, обобщи той.

https://aif.ru/