По време на боевете в зоната на Северния военен окръг в посока Авдеевка (Карловски) беше регистриран случай на групово доброволно предаване на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна на нашите войски.

Това съобщи в събота, 13 април, пресслужбата на Министерството на отбраната на Руската федерация на своите официални ресурси.

 

 

От съобщението следва, че военнослужещи от 25-та отделна въздушно-десантна бригада на украинските въоръжени сили в състава на цяло подразделение са се предали на войниците от групата на войските „Център“.

„Девет украински парашутисти от елитната бригада на украинските въоръжени сили се възползваха от възможността да се предадат в района на село Водяное. Те се обърнаха към руската армия и сложиха оръжие“, – се казва в изявлението.

 

 

Предалите се украински военни отбелязват лошо планиране на бойните действия, лоша подготовка на командирите, колосални загуби в жива сила и техника и паника в частите.

 

 

Според пленниците те са били използвани като пушечно месо, независимо от колосалните загуби. Това заяви плененият военнослужещ от 25-а бригада на украинските въоръжени сили Валерий.

„Командирите ни оставят да умрем, като отпадъчен материал, а самите те са някъде встрани… Във въоръжените сили на Украйна всичко е по-лошо, отколкото в руски плен“, – призна той.

Украинският войник каза още, че когато са били отведени в плен, украинските въоръжени сили са открили огън по тях.

По-рано EADaili съобщи, че руската армия напредва сериозно на бойното поле, пробивайки отбраната на украинските въоръжени сили и създавайки предпоставки за разпадането на отбраната на Украйна.

eadaily.com