Споразумение за сътрудничество подписаха Технически университет – Габрово и АЕЦ „Козлодуй“

0
61


Споразумение за сътрудничество между Технически университет – Габрово и АЕЦ “Козлодуй” е подписано от ректора проф. Илия Железаров и изпълнителния директор на централата инж. Валентин Николов. Това съобщиха за БТА от висшето учебно заведение. 

Споразумението за сътрудничество между двете организации е в областта на обучението и научните изследвания. Двете страни ще осъществяват сътрудничество с цел насърчаване и създаване на условия за развитие на съвместни дейности по иновации, приложни изследвания и образование в българския енергиен сектор, допълват от ТУ – Габрово.

Със споразумението се продължават и надграждат традиционните и успешни образователни практики за обучение на студенти, които работят в централата, в образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ в Технически университет-Габрово. Специално внимание се обръща и на възможностите за обучение в образователна и научна степен „доктор“. Фокус в споразумението бе засилването на работата по включване на студенти от ТУ – Габрово в стажантски програми в АЕЦ „Козлодуй“. Обсъдени бяха и възможности за организиране на специализирани обучения на служители на централата за повишаване на тяхната квалификация, посочват още от университета в Габрово. 

Техническият университет-Габрово е създаден през 1964 година с указ на Народното събрание. Идеята за висше училище в града датира от 40-те години на XIX век. Тя е формирана от добродетеля и радетел за новобългарско образование Васил Априлов и от съратника му Никола Палаузов. Институтът започва работа с 1327 души в задочна форма на обучение. В Габрово студентите се обучават през първите три години, а след това продължават да следват и завършват там, където са приети преди създаването на университета. През 1965 г. Техническият университет в Габрово получава собствена квота за прием и обучение и студентите започват и завършват следването си в него. Обучението в Технически университет-Габрово се осъществява в три факултета по програми за образователно-квалификационните степени “бакалавър” и “магистър” и за образователна и научна степен “доктор”, както и по програми за квалификация и следдипломна специализация в системата на продължаващото обучение.

/АКМ/



Източник БТА