Кратка информация за политиката и войната за 22 април 2024 г.
Днес има няколко интересни неща за коментар. У нас – контрапревратът си върви – почнаха смените на по-долните нива на администрацията – областните управители. Битката за смяната на вътрешния мнистър приключи – няма да има смяна. Тече битката за външния министър. Ама защо така? Просто е. Кой организира изборите в страната – вътрешното министерство. А кой организира изборите в чужбина? Външно министерство. Ето защо. Явно текущият външен министър не отговаря на очакванията на контрапреврата и затова са напъните да бъде сменен. Иначе гледате аматьорщина. За какво беше тоя ход с Даниел Митов? Абсоютно ненужен от гледна точка на нормално протичане на контрапреврата. Даже го затормози. Друга причина има тук. Да се наведем на хълма с козичките? По-интелигентна политика трябва тук, си говори Витанов. Ами, ами – блейне козичка и носовете веднага почват да орат земята. Ако не беше тъжно, щеш да е смешно.
Да видим какво ни е нагласил Лутвак за днес.
Едуард Лутвак (ден 26)
…Контролът на потоците информация, идващи от политическия център на страната, е важно оръжие за укрепване на нашата власт след преврата. Затова завладяването на основните средства за масова информация е ключова задача …
Така. Към неуспелия преврат. Имаше ли завладяване на основните средства за масова информация? Не, макар че доста средства за масова информация се отнасяха доста милостиво към превратаджиите. Между другото, тоа важно условие за преврат и сега не е изпълнено. Затова и контрапревратът почва полека да скърца.
Радиото и телевизията трябва да бъдат подчинени най-напред, пише Лутвак. Защото те се асоциират с гласа на правителството. Те са важни за успеха на преврата, където събитията се развиват бързо. Подчиняването на пресата идва след това. У нас разбира се, изпълнението беше аматьорско. Нямаше бързо подчиняване на телевизиите и радостанциите. Напротив, силите, които сега правят контрапреврат, имаха контрол над големи като брой зрители и слушатели телевизионни и радиоканали. В пресата и социалните мрежи – същото. Там, контролът на превратаджиите беше още по – слаб, а в социалните мрежи вървяха и големи потоци от критики. Все предпоставки за неуспешен преврат, които се виждаха ясно за опитното око.
В допълнение, целта на всеки преврат е не само подчиняването на средствата за масова информация, но и монополизация на информационните потоци. При аматьорското изпълнение у нас не се случи нито едното, нито другото. Напротив появиха се големи потоци антипревратаджийска информация, които потепенно отвориха възможността за контрапреврат.
Следват средствата за комуникация. За успешен преврат те трябва да бъдат поставени под пълен контрол, за да не може опозицията на преврата да се организира. Поставянето под пълен контрол на тези средства и то бързо, е сложна задача, която изисква да са налице опитви хора, които знаят какво правят. С момичЪнца средства за комуникация не се поставят под контрол. Особено пък тези, които са на разположението на полицията и армията. Те момичЪнцата изобщо не знаят за съществуването на доста от тези средства.
И накрая за днес да разгледаме поставянето под контрол на транспортните комуникации, способстващи влизането в градовете и придвижването в тях. Такова е метрото например. Едно е да рупаш пуканки по диваните и да плещиш глупости по телевизиите, друго е да поставиш под контрол транспортните комуникации. Това изобщо не бе направено. И ето ви още един пирон в ковчега на преврата. И тъй, пирон след пирон, пирон след пирон и ковчегът се изкова, докато момичЪнцата и мУмченцата правеха циркове по телевизията. Ами то с циркове преврат не са прави.
Какно виждате обаче и контрапревратът не е добре с пироните. Затова може и още да заскърца. Хайде да спрем дотук за днес.
Напред към Украйна. Най-накрая американската помощ бе гласувана. Обаче, човек като я поразгледа и като посмята малко, вижда, че тя ще отложи развоя на събитията с 3-4 месеца. Таман, таман, дето има една приказка. Проблемите с пушечното месо за украинската армия се очаква да станат критични в средата на лятото. Пускаме някаква помощ, (от която половината отива за попълване на собствените запаси, ама и то си е кредит, който украинците ще трябва да плащат след войната). Слагаме условие да се мобилизират още 300 000 украинци. Къде ще ги ловят – тяхна си работа. Ще гледате още циркове по лов на мъже в украинските градове. Хвърляме ги на фронта. Идва и някакво оръжие, ама ще дойде половината на това, което дойде през 2023 година. Нов юруш се очартава значи. Който юруш трябва да продължи до есента, докато свърши предизборната кампания за президент на САЩ. За специалистите е ясно какво ще се случи – 300 000 украинци ще идат на 2 метра под земята, барабар с техниката. И комедията ще свърши. Ще почне трагедията. И бауцането, че трябва да пращаме войски в Украйна. От Украйна ще бъде отхапано голямо парче – това е начинът мечката да се прибере обратно в бърлогата. Тъй наречените елити ще почнат да се крият по ъглите, защото ще трябва да отговарят за прахосването на стотици милиарди долари и евро за една явно губеща кауза. Интаресно ми е, как нашите пинчер-бауцари ще вземат завоя. Нали добре ги видяхте при слушанията в парламента покрай аферата с “Боташ”. Затънали до шия в кражби и предателства на националите интереси. Жалки, наведени хорица с носове, орящи земята. Какво повече да кажем тук.
Да погледнем фронтовете. Най-интензивни са боевете за Часов Яр. Логично, превземането му отваря пътя на руснаците за щурм на линията Константиновка – Славянск – Краматорск, отхранявана от групата “Хортица” на украинската армия. Тази група бе намалена двойно като численост от началото на 2023 г. след превземането на Бамут от руснаците и неуспешните опити на Сирски да си го върне. “Хортица” в момента има около 25 бригади, недостатъчно окомплектовани и без достатъчно опит на личния състав. Все пак, числеността и е около 100 000 човека, което предполага голямо сражение за линията Константиновка – Славянск – Краматорск. Отдавна съм ви писал, че това ще е решителното сражение в тази война. Пробива на тая линия ще позволи на руснаците да тръгнат на запад – към Днепропетровск, на юг – към Одеса и на север – към Харков. Тъй, че американската помощ спешно ще бъде изпратена за слагане на групировката “Хортица” на системи. Защото в момента тя е принудена да остъпва – руснаците превзеха Богдановка и движението им към Часов Яр продължава.
Не е добра ситуацията за украинската армия и при Авдеевка. Там руснаците превземат едно по едно селата, които водят къл Курахово. Вчера са превзели окончателно Первомайское, което ще принуди украинските части да отстъпят още, за да се не заформи миникотел в района. Руските части влязоха в Очеретино и напредват в Новомихайловка. Тук положението за украинската армия е по-лошо отколокото при часов Яр, тъй като няма подготвени отбранителни линии като тази от Константиновка до Краматорск.
И тъй, чакаме. Последния опит за голям юруш с последните наловени и хвърлени на фронта украинци. Пък като се заровят 6 корпуса запасняци на 2 метра под земята, всеки ще бяга, кой откъде е и това, което ще може да спре руската армия е…половин грам мастило, отишло за начертаване на линията на САЛФЕТКАТА. Ето ви прогноза.
Толкоз за днес.
Я накрая да хвърлим едно око и на Ковида, който се държи така, както ви е предсказано.
Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 636 дни.
Броячът си върти. 20 месеца са 612 дни. 20 месеца валидност. 21 месеца са 642 дни
Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 739 дни. 2 години са 731 дни. 25 месеца са 761 дни Както виждате, броячите си въртят. Като дойдат следващите епидемии, вадете числата от тези рекорди и сравнявайте. И тъй ще разберете кой колко струва. Много искам да видя, как насред вълни и зарази, тогава някой ше ви направи прогноза, която ще е валидна 739 дни. Но вероятно няма да съм жив, да го видя това.
Не се очакват проблеми с ковида и до края на април. Няма да има опасност, няма да има 7 последователни дни с над 500 регистрирани случая на ден. Спокойно си вършете работата и спазвайте елементарните предпазни мерки. Юрдеците могат да крякат. Като направят прогноза за епидемия, която да е валидна 739 дни, тогава ще ги взема насериозно. Две години валидна прогноза, юрдечета крякащи мои. Времето показа, кой колко струва. Броячите въртят.
Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.