ЛОНДОН, 14 май. /ТАСС/. Шведската певица Loreen спечели конкурса за песен на Евровизия 2023 в Ливърпул с песента Tattoo. Предаване на живо на церемонията по обявяване на победителя беше организирано от BBC Broadcasting Corporation .

Lauryn изпълнява музика в жанровете инди поп, инди рок, транс и трип хоп. 39-годишната певица е родена в Стокхолм в семейство на мюсюлмански имигранти от Мароко. През 2004 г. тя участва в шоуто Idol, където заема четвърто място. През 2012 г. композицията Euphoria й донесе първата победа на Евровизия. Общо шведски изпълнители са печелили конкурса рекордните седем пъти, същия брой като ирландски изпълнители, които не са печелили през последните 27 години.

Според резултатите от гласуването на журито и публиката, шведският участник събра 583 точки в съботния финал на 67-ия Европейски музикален преглед. Финландският рапър Kaarija (истинско име – Järe Peuhenen), който беше смятан за един от фаворитите, остана втори с 526 точки. Lauryn получи повече гласове от професионалистите в музикалната индустрия, докато нейният скандинавски конкурент получи повече гласове от зрителите.

На трето място е Ноа Кирел от Израел с 362 точки.

Четвърти е италианецът Марко Меньони с 350 точки, а пета е норвежката певица Александра с 268 точки.

Украинският дует “Творчи”, съставен от Андрий Гуцуляк и Джефри Кени, който се премести в Украйна от Нигерия преди 10 години, е на шесто място с 243 точки, получавайки 189 точки от зрителите.

Британката Мей Мюлер, чието представяне сложи край на програмата, получи само 24 точки, завършвайки на предпоследно, 25-о място. Най-лоша оценка – 18 точки, получи Lord of the Lost от Германия.

При определянето на победителите бяха сумирани точките, които участниците получиха от представителите на журито, съставено от професионалисти в сферата на шоубизнеса, както и оценките на зрителите от 37 страни, участващи в конкурса тази година. Освен това бяха взети под внимание гласовете на феновете на популярната музика от страни, които не бяха представени в конкурса.

Финал на състезанието

В съботния финал на състезанието бяха изпълнени 26 музикални произведения. Участниците от страните от “Голямата четворка” – Германия, Испания, Италия и Франция, както и Великобритания, която беше домакин на състезанието, и Украйна, чиито представители спечелиха предишното състезание, не трябваше да преминават през полуфинална елиминация. Във финалната част на конкурса участваха още изпълнители от Армения, Австралия, Австрия, Албания, Белгия, Израел, Кипър, Литва, Полша, Португалия, Молдова, Норвегия, Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Швейцария, Швеция, Финландия и Естония. състезание.

Съботното шоу беше открито с изпълнението на победителите от Евровизия 2022 – украинската хип-хоп група Kalush Orchestra с песента Stefania. Преди основното състезание на сцената се качиха и предишни украински участници в Евровизия, включително Джамала, която получи кристален микрофон през 2016 г., и Андрий Данилко, който се представи на сцената в традиционния образ на Верка Сердючка.

След края на основната програма пред публиката се изяви британският певец Сам Райдър, който стана втори на конкурса “Евровизия 2022”. Членът на Queen Роджър Тейлър излезе на сцената с него. Тейлър, който свири на барабани по време на изпълнението на Райдър, стана “таен гост”, чието присъствие беше обявено предварително от организаторите на състезанието, без да разкриват самоличността на поканената знаменитост.

Относно мястото

На 66-ия конкурс за песен на Евровизия, който се проведе през май миналата година в Торино, спечели украинският отбор Kalush Orchestra. Второто място е за Великобритания, а третото – за Испания. По традиция състезанието се провежда в страната, спечелила предишния преглед. Украинските власти обявиха готовността си да приемат Евровизия през 2023 г., но Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че конкурсът не може да се проведе в Украйна поради трудности при осигуряването на безопасността на участниците.

Великобритания в цялата история на Евровизия, като се брои началото й от 1956 г., е била домакин на конкурса по-често от други: този път беше деветият. Събитието се проведе четири пъти в Лондон (1960, 1963, 1968, 1977), по веднъж в Единбург (1972), Брайтън (1974), Харогейт (1982) и Бирмингам (1998).

На 25 февруари 2022 г. EBU, който е организатор на музикалното ревю, обяви, че поради събитията в Украйна Русия няма да бъде представена на Евровизия. На следващия ден Общоруската държавна телевизионна и радиоразпръсквателна компания, Първи канал и радиостанция Останкино обявиха оттеглянето си от EBU.