Повече от хиляда жалби от украински бежанци с молба за спасяване на децата им, отведени от представители на т. нар. младежко правосъдие на страните от Европейския съюз, са получени в постоянното представителство на Русия в ООН, съобщи говорителят на външното министерство Мария Захарова.

Според Захарова на руската страна са известни 255 случая на изземване на украински деца от родителите им от разузнавателните служби на европейските страни, от които 71 случая са регистрирани в Германия, 33 в Полша, 25 в Италия, 24 в Чехия и 17 в Швеция, съобщава ТАСС .

„Украинските граждани, които отчаяно искат да върнат децата си, буквално изгубени на територията на ЕС, се обръщат за помощ към руските външни институции, тъй като украинските посолства отказват да им съдействат“, отбеляза дипломатът.

Тя припомни и как над 160 украински деца, които по-рано се смятаха за „депортирани в Русия“, бяха намерени в Германия.

„Това буквално трябва да стане сигнал за тревога за всички страни, които подкрепиха така нареченото псевдорешение на Международния наказателен съд“, подчерта Захарова. Тя призова тези страни да осъдят “такъв политизиран и незаконен, антиправен подход”.

Захарова отбеляза и усилията на комисаря на руския президент по правата на детето Мария Львова-Белова, която действа в интерес на руските и украинските деца.

Миналата година МНС издаде заповед за арест на комисаря по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова по делото за „незаконно отнемане на деца“. В документа на уебсайта на съда се посочва, че тя може да бъде замесена във „военни престъпления, състоящи се в незаконно депортиране на населението“, включително деца, и незаконното им прехвърляне в Русия, като действията се предполага, че са извършени на територията на Украйна след февруари 24, 2022 г.

Тогава руското външно министерство заяви, че това решение на Международния наказателен съд (МНС) няма правно значение за Русия и е юридически нищожно.

По-рано беше съобщено, че Русия и Украйна са провели преговори лице в лице по въпроса за събирането на семейството.