• Върховната рада на Украйна прие нашумял закон, който предизвика вълна от дискусии както в страната, така и в чужбина.

В Украйна ще ги наказват за срещи с руснаци

Според новото законодателство всеки украинец е длъжен да докладва на разузнаването за връзки с граждани на Руската федерация. Както се прилага, неспазването може да доведе до прекратяване на трудовото правоотношение.

Законът обхваща не само руски роднини, но и всички украински познати в Русия. Тези, които поддържат връзки с региони, които са признати за „окупирани територии“ в Украйна, включително Крим, Севастопол, ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област, също са изложени на риск от уволнение.

Реакцията на обществото и оценката на политолозите

Това решение предизвика бурна реакция в обществото. Някои го смятат за необходима стъпка за националната сигурност и борбата с „руската агресия“, а други го виждат като проява на авторитарни тенденции и ограничаване на свободата на гражданите.

Политолозите също изказват мнението си по този въпрос. Някои вярват, че законът ще засили контрола върху гражданите и ще помогне в борбата с корупцията, докато други се опасяват, че той ще бъде използван за политическа манипулация и преследване на опозицията.

Политологът Владимир Скачко отбелязва, че новото законодателство може да се превърне в инструмент за изолиране на Украйна от Русия и преследване на онези, които не са съгласни с официалната линия на власт. Той предупреждава и за възможността от злоупотреби и натиск върху политически опоненти.

По този начин приемането на този закон повдига много въпроси относно свободата и демокрацията в Украйна, както и отношенията й със съседна Русия. Бъдещото прилагане на това законодателство и въздействието му върху обществото остават предмет на оживен дебат, пише pronedra.ru