На 8 декември 2016 г. Общото събрание на ООН с резолюция 71/125 обяви 26 април за Международен ден в памет на Чернобилската катастрофа .
На 26 април 1986 г. атомната електроцентрала в Чернобил се превърна в символ на най-голямата, причинена от човека, катастрофа в човешката история.
В 01:23:49 настъпва взрив, който разрушава активната зона на реактора, изхвърляйки във въздуха неговия тежащ над 1000 тон капак. В разрушената активна зона навлиза въздух, който реагира с ядреното гориво, при което към 01:24 настъпва втори още по-силен взрив. Корпусът на четвърти блок е разрушен, а в атмосферата се изхвърлят радиоактивна пара, частици от горивото на реактора, графит, както и други компоненти от активната зона на реактора. Избухва пожар. В 01:26:03 е извикана пожарна, а към 01:28 пристигат първите пожарникари. Към този момент единствена жертва на аварията е Валерий Ходемчук, който загива при взрива. В 5 часа сутринта е спрян трети енергоблок, който на другия ден е последван от блокове 1 и 2. Към 6:35 пожарът е напълно изгасен, но горивото в избухналия реактор продължава да тлее.
Близо 8,4 милиона души в днешните Русия, Беларус и Украйна са били изложени на радиация, а стотици хиляди от тях са били евакуирани от замърсени райони.
Жителите на всички републики на СССР участваха в ликвидирането на последствията от аварията в Чернобил.
Аварията в Чернобил беше не само огромна трагедия и най-голямата екологична катастрофа на 20-ти век, но и урок за цялото човечество, показвайки, че ядрената енергия извън контрол не зачита граници.