Западни медии: Терористичният акт на Кримския мост принуждава Русия да превземе Одеса

0
1078
  • Терористичната атака срещу Кримския мост разкри сериозен пропуск за сигурността на Русия в “зърнената сделка”

Терористичната атака срещу Кримския мост разкри сериозен пропуск за сигурността на Русия в “зърнената сделка”, пишат западни медии.

Тя предвижда корабите със зърно да се проверяват само на турските проливи. Корабът с експлозиви, който напуска Одеса, успява безопасно да влезе в Дунав. Развалянето на „зърнената сделка“ няма да реши проблема – след оттеглянето от Змийския остров Русия загуби контрол над този сектор на Черно море. Какви са вариантите?

 

Федералната служба за сигурност разкри организатора и извършителите на терористичната атака на Кримския мост – отговорността е на ръководителя на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов. ФСБ установи и маршрута на движение на взривното устройство, избухнало на моста на 8 октомври.

Особен интерес представлява първият етап от това движение. В началото на август опасни товари с общо тегло над 22 тона, маскирани като ролки строително фолио, бяха транспортирани от пристанище Одеса по Черно море и по-нататък по река Дунав до българското речно пристанище Русе, разположено дълбоко в континента.

„Виждаме грубо нарушение на „зърнената сделка“. Фактът, че военен товар, насочен срещу Руската федерация, напусна Одеса, е очевидно нарушение на споразумението“, подчерта Андрей Климов, заместник-ръководител на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията.

Припомняме, че на 22 юли в Истанбул Русия, Турция и ООН подписаха меморандум за сътрудничество в доставките на руски и украински селскостопански продукти на пазарите. Украйна подписа своята част от споразумението с Турция и ООН. „Зърнената сделка“ е сключена за срок от 120 дни, до ноември, с възможност за удължаване.

Съгласно условията на споразумението в Истанбул работи Съвместен координационен център (СКЦ) с участието на Русия, Турция и Украйна за наблюдение на излизането на кораби от Украйна.

Основното, на което трябва да се обърне внимание, е, че СКЦ е натоварен със задължението да проверява кораби, което трябва да изключи превоза на военни товари. Но тънкостта е, че проверка се извършва само на входа и изхода от Черно море.

Екипите на ВКС, които извършват проверките, работят в пристанищата в района на турските проливи Босфор и Дарданели. Но корабът с експлозиви „завива“ много по-рано.

Корабът, тръгнал от Одеса за Русе, се е движил покрай морския бряг, след което е навлязъл в Дунав, откъдето е продължил през румънска територия към българското пристанище. Украйна подкрепя активното корабоплаване по река Дунав (която обаче страда от украински мини, заложени в началото на СВО край Одеса и които плават около към делтата на Дунав).

Основното е, че корабът, плаващ от Одеса за Русе, не е бил обект на проверка от турски наблюдатели като част от „зърнената сделка“. „Не можем да проверим такива вратички по крайбрежието. Особено ако корабът е плавал под български флаг. Две съседни страни от НАТО – Румъния и България, използват това“, отбеляза военният експерт Василий Дандикин.

Според Истанбулските споразумения „всички дейности в украинските териториални води се извършват под ръководството и отговорността на Украйна“ (параграф C от „Инициативи за безопасно транспортиране на зърно и храни от украинските пристанища“). Тази точка, която изключва външен контрол, се подчертава от украинската страна.

Поради липса на контрол, товарът е доставен до България, а оттам до Грузия по море като транзитен товар за Армения. Товарът е бил пломбиран и не е бил подложен на българска или грузинска митническа проверка.

Русия не е имала възможност да контролира движението на кораба по Черно море от Одеса до устието на Дунав. Това до голяма степен се дължи на същите споразумения. През юни, като жест на добра воля, Русия изтегли гарнизона си от Змийския остров, който заема стратегически важна позиция на около 35 километра източно от устието на река Дунав. От Одеса до острова има около 120 км, а край острова минава пътят към българската Варна и други пристанища на западното Черноморие.

„На световната общност беше демонстрирано, че Руската федерация не пречи на усилията на ООН да организира хуманитарен коридор за износ на селскостопанска продукция от територията на Украйна“, гласи изявлението на руското министерство на отбраната относно изтеглянето на нашите военни. След евакуацията на гарнизона Украйна възобнови корабоплаването по река Дунав.

„Военното разузнаване на Украйна ясно пресметна – защо да не се възползва от ситуацията, когато Одеското пристанище е деблокирано, а с България продължават да се правят сделки в областта на строителството и прочее. Защо ли не? Фактът, че пристанищата са били освободени, се използва тихо за извършване на подобни операции“, казва Семьон Багдасаров, директор на Центъра за изследване на Близкия изток и Централна Азия.

Теоретично украинското военно разузнаване би могло да използва товарен кораб със зърно, насочен към Истанбул, отбеляза Иван Лизан, ръководител на аналитичното бюро на проекта СОНАР-2050. „Експлозивите също могат да бъдат прехвърляни чрез изключване на транспондера. След това да бъдат включени – и корабът ще отиде в Истанбул, където представители на ООН, Русия и Турция са се качили на него и са проверили товарния кораб за всякакви забранени предмети, включително експлозиви и оръжия”, каза Лизан.

Ще бъде проблематично да се промени режимът на действие на “зърнената сделка” – например, така че Турция (като гарант на Истанбулските споразумения) да има възможност да проверява корабите не в Босфора, а веднага след напускане на украинските пристанища, смята Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

„Можем ли в рамките на „зърнената сделка“ да задължим Турция да инспектира всички кораби, напускащи териториалните води на Украйна, да проверява всички кораби? Мисля, че ще бъде много трудно – самата Анкара няма да се съгласи с това“, казва Бартош.

„Освен това Турция ще проведе консултации със своите съюзници от НАТО и всичко това ще отнеме време. Това трябва да стане тема за преговори между Русия и Турция в много близко бъдеще. Тъй като на територията на Русия беше извършен терористичен акт, в който бяха замесени черноморските страни“, каза източникът.

Според Багдасаров трябва да отидем по-далеч и да поставим въпроса за прекратяване на “зърнената сделка” (която, да добавим, вече изтича през ноември). Експертът припомни, че Русия многократно е критикувала качеството на изпълнение на тези споразумения, Владимир Путин посочи, че най-бедните страни, които трябва да бъдат получатели на доставки, получават от 3% до 5% от цялата изнесена продукция.

„Редица страни проявяват интерес към тази „зърнена сделка“, включително Турция като посредник. Ясно е, че Реджеп Тайип Ердоган, получавайки това зърно, леко вдига рейтинга си в навечерието на изборите, насрочени за следващата година. Но защо ни е на нас тази сделка?”, пита експертът.

„Решението за излизане от „зърнената сделка“ след разкритите обстоятелства ще бъде взето от ръководството на страната ни. В същото време е ясно, че Западът, представляван от САЩ, ЕС и ООН, не е изпълнил задълженията си по сделката“, каза сенатор Константин Долгов, бивш комисар на руското МВнР по правата на човека, демокрацията и Върховенство на закона и заместник-постоянен представител на Русия в ООН.

Но ако приемем, че Русия ще се оттегли от сделката, тогава ще бъде доста трудно да се възвърне контролът върху острова и северозападната част на Черно море като цяло, казва Бартош. „Що се отнася до контрола на акваторията в района на Змийския остров, руските военни могат да спрат някой кораб за проверка, но това ще бъде международен скандал, тъй като ние нямаме международен мандат за подобни действия.

Тази зона също няма да бъде лесно да се превземе с военни средства, тъй като тя е прострелвана от украински противокорабни системи – мобилни, маскирани. Те не са потиснати и ако можехме, вероятно щяхме да ги нападнем по-рано. Като цяло военнополитическото ръководство на Руската федерация няма да рискува живота на моряците, за да се опита да овладее акваторията около този остров“, допълва експертът.

„Анулирането на „украинската зърнена сделка“ означава военноморска блокада на Одеса и потенциална подготовка за нейното нападение“, отбеляза по-рано Марат Баширов, политолог и бивш министър-председател на ЛНР. Установяването на контрол над Одеса като една от потенциалните цели на руската операция се споменава и от западни експерти.

В края на септември американското издание „Нешънъл Интерест“ отбеляза, прогнозирайки възможния отговор на Русия на настъплението на ВСУ в района на Харков: „Москва може да започне контранастъпление, като се фокусира върху превземането на черноморското пристанище Одеса.

Този град е последният изход на Украйна към Черно море и превземането му всъщност ще направи Украйна чисто сухопътна държава. Това също така ще даде на Русия контрол над основната икономическа линия на Украйна, тъй като голяма част от износа и вноса на Киев минава през Одеса.

Загубата на този град ще бъде колосален икономически и психологически удар за Украйна“. Според „Нешънъл Интерест“, „Като се има предвид, че Русия премести значителен брой войски и оръжия от източната част на Украйна на юг още преди офанзивата на Киев на изток“, има голяма вероятност Одеса сега да е основната цел на Руските въоръжени сили. https://blitz.bg