дом Новини България ЦИК опитва да подготви почвата за проваляне на машинното гласуване

ЦИК опитва да подготви почвата за проваляне на машинното гласуване

0
67


“Докато служби и прокуратура занимават хората с пудели, представители на ЦИК някак между другото започнаха да правят внушения в медиите, в които виждам пореден опит да се „подготви почвата” за проваляне на машинното гласуване на 9 юни”, това написа бившият премиер Николай Денков във фейсбук профила си. 

По думите му председателят на ЦИК отново цитира дезинформацията от така наречената „справка на ДАНС”, използвана, за да се гласува само с хартиени бюлетини на първия тур на местните избори. А зам.-председателят поставя под въпрос машинния вот сега с причини, които никога не са били пречка преди – например, много почивни дни и недостатъчно време за сертифициране.

“При все, че от месеци се знае кога са и изборите за европарламент, и Великденските празници”, пише Денков. 

“Припомням, че след като ЦИК и ДАНС организираха активно мероприятие на предишните избори, се оказахме с близо половин милион недействителни гласове. В същото време всички социологически проучвания показват високо доверие към машинното гласуване”, обясни бившият премиер. 

“До изборите остават повече от 40 дни. Вместо да „подготвя” общественото мнение за пореден провал на най-честното и прозрачно отчитане на гласовете – с машини, нека ЦИК си свърши работата като отговорна институция. А министерството на електронното управление да не бави процесите, които зависят от него. С натрупан опит от няколко машинни вота тези две институции нямат да имат оправдания, ако отново се окажем само с хартиен вот. Ще признаят само зависимости. И скоро ще стане ясно дали работят за фундаменталното право на българите да определят посоката на държавата с гласовете си, или са част от скритата власт на институциите-бухалки, доминирани от ГЕРБ-ДПС.

Тази скрита власт трябва да разградим на изборите на 9 юни, за да имаме справедливо правосъдие, реформи в помощ на хората и бизнеса и висок стандарт на живот – като в нормална европейска държава”, пише още той. 





Източник 24часа