TALLINN, ESTONIA – JANUARY 15, 2022: Silver medallist Anna Shcherbakova of Russia, gold medallist Kamila Valiyeva of Russia, and bronze medallist Aleksandra Trusova of Russia, from left, pose with a Russian national flag after a victory ceremony for the ladies' singles competition at the 2022 ISU European Figure Skating Championships at the Tondiraba Ice Hall. Sergei Bobylev/TASS Ýñòîíèÿ. Òàëëèí. ×åìïèîíàò Åâðîïû ïî ôèãóðíîìó êàòàíèþ 2022. Ëåäîâàÿ àðåíà "Òîíäèðàáà". Æåíùèíû. Ïðîèçâîëüíàÿ ïðîãðàììà. Ñåðåáðÿíûé ïðèçåð Àííà Ùåðáàêîâà (Ðîññèÿ), ïîáåäèòåëü ÷åìïèîíàòà Êàìèëëà Âàëèåâà (Ðîññèÿ) è áðîíçîâûé ïðèçåð Àëåêñàíäðà Òðóñîâà (Ðîññèÿ) (ñëåâà íàïðàâî). Ñåðãåé Áîáûëåâ/ÒÀÑÑ

 

НА СНИМКАТА: Анна Щербакова, Камила Валиева и Александър Трусова

  • Победителите станаха Камила Валиева, Марк Кондратюк, Виктория Синицина и Никита Кацалапов, Анастасия Мишина и Александър Галямов

ТАЛИН, 16 януари. /ТАСС/. Руските фигуристи спечелиха четири от четири златни медала на Европейското първенство, което завърши на ледената арена “Тондираба” в Талин, а националният отбор спечели още три сребърни и два бронзови медала. Руснаците спечелиха второто поредно европейско първенство във всички дисциплини.

Финалната точка в турнира бе поставена от хедлайнерите на турнира – руските единични скейтърки Камила Валиева, Анна Щербакова и Александра Трусова. В кратката програма белгийката Луна Хендрикс успя да се вклини в своя спорт – тази, която на етапа на серията Гран При в Торино през ноември за първи път от много време успя да спечели първото място от учениците на Етери Тутберидзе, макар и на средно ниво. Тя се класира втора, спечели кратката програма с новия световен рекорд на Валиев, Трусова беше трета, а действащата световна шампионка Шчербакова беше четвърта. Но в свободната програма Хендрикс не можа да противопостави нищо на руското трио.

15-годишната Валиева, въпреки възрастта си, успя да се превърне в гарант за надеждност, вече започва след като започва да покорява собствените си световни рекорди. В същото време тя не ги възприема като нещо супер-забележително, за нея рекордът е индикатор за растеж, нищо повече, във всеки случай точно това заяви след поредния успешен наем. Ако не направи грешка в безплатна програма на троен аксел, скейтърът вероятно би могъл да актуализира този рекорд, но на лицето й няма сянка на разочарование, защото сега можете да мислите за предстоящите Олимпийски игри. „Да си там вече е постижение“, каза Валиева след победата.

Валиева отбеляза 259,06 точки в сбора на кратката и свободната програми. Втора стана Щербакова (237,42), третото място зае Трусова (234,36). Хендрикс е на четвърто място с 207,97.

“Старт-плюс” Щербакова

След четвъртото място на трикратната руска шампионка Шчербакова в кратката програма, социалните мрежи започнаха да обсъждат както тренировките й без четворки, така и неуспехите й на руското първенство, включително падане от четворно обръщане. Въпреки това, всеки, който следи отблизо Шчербакова, имаше една фраза на устните си: „Старт-плюс, тя може“. А това означава, че Щербакова е онзи рядък спортист, който е в състояние в точното време да направи всичко и дори повече от това, на което е способна.

Бронзов медалист от Световното първенство, двукратен сребърен медалист от Европейското първенство Елена Радионова след кратката програма отбеляза, че Щербакова знае как да се събере след неуспехи. „След най-трудното руско първенство нямаше много време да се върне във форма, но тя дава всичко от себе си, прави всичко, което зависи от нея“, каза тя пред ТАСС. Тя ще се покаже в програмата.

Радионова се оказа права – Щербакова се справи със себе си и със своите елементи. Въпреки че според нея времето преди безплатната програма „живяло сякаш преди нов провал“. „Кънката все още беше нервна, не се разсейвах нито за секунда, контролирах всеки скок до финалната поза, така че да няма глупости“, каза скейтърът.

“Руската ракета” Трусова направи грешка на тройния аксел в кратката програма, но веднага след изпълнението каза – да се откаже от идеята за тройния аксел, най-трудният скок за нея, е като загуба за нея. Подобна ситуация се случи и в свободната програма – четири декларирани скока в четири завоя и две падания: тя направи четворен флип и салхов, но падна от овча кожа и луц.

“Боря се със себе си и ще дам всичко от себе си. За мен не е толкова важно какво място заема”, каза скейтърът след наемането.

Заслуженият треньор на Русия Инна Гончаренко отбеляза желанието на Трусова да постигне мечтата си – да изпълни пет четворки. „Нека нещо не се получи днес, сега това е достатъчно за място на пиедестала“, каза тя пред ТАСС.

Изненадва Трусова и Радионова с решителността си: „Саша, разбира се, изненадва, че не се отказва, поставя си най-трудното съдържание. Да, грешките не й позволиха да се издигне над третото място, но ако направи всичко, щеше да помогнете й. Но тя не спира, не улеснява съдържанието му, върви към целта си”.

„Колосално“ – така обобщи пред ТАСС общия резултат на руските единични скейтъри Татяна Тарасова, заслужил треньор на СССР. “Момичетата направиха огромно впечатление и треньорите, които ги подготвиха. Колосално”, каза тя.

Синицина и Кацалапов защитиха титлата

Настоящите световни шампиони по танци на лед Виктория Синицина и Никита Кацалапов успяха да защитят европейската титла. При отсъствието на сребърните медалисти от олимпиадата в Пьонгчанг, петкратните европейски шампионки на французите Габриела Пападакис и Гийом Сизерон, те трябваше да се борят за титлата на най-силния танцов дует в Европа с шампионите на Русия Александра Степанова и Иван Букин.

Синицина и Кацалапов спечелиха с резултат от 217,96 точки. Степанова и Букин останаха втори (213.20), третото място заеха представителите на Италия Шарлин Гинар и Марко Фабри (207.97). Руснаците Даяна Дейвис и Глеб Смолкин заеха седма позиция (186.61).

“Всички наши двойки са страхотни”, коментира пред ТАСС резултатите на танцьорите Бетина Попова, победителката в Универсиадата по танци на лед. “Никита [Кацалапов] направи грешка, всичко друго е прекрасно. Искам да отбележа безплатното танц на Степанова и Букин.Много е новаторски, необичаен, хореографията се откроява сред другите двойки.

“Сериозен индикатор преди Игрите”

Според президента на Руската федерация по фигурно пързаляне Александър Горшков всички руски дуети се представиха добре. “И трите наши двойки се представиха много добре, те се опитаха да покажат максимума си”, каза той пред ТАСС. “Искрено поздравявам кънкьорите и техните треньори. Трябва да разберем, че всяко състезание е нова страница, не трябва да забравяме, че спортистите са живи хора, всеки от тях ще се опита да покаже своя максимум.

В пързалянето по двойки Анастасия Мишина и Александър Галямов (239,82 точки) станаха победители в Европейското първенство със световни рекорди в свободната програма и по сбор на точки. Второто място заеха Евгения Тарасова и Владимир Морозов, които показаха общ резултат по-висок от предишния световен рекорд (236.43), трети бяха победителите от последното европейско първенство Александра Бойкова и Дмитрий Козловски (227.23). Победителите и бронзовите медалисти от Европейското първенство се тренират от Тамара Москвина, Тарасова и Морозов в олимпийския сезон под ръководството на Максим Трънков и отбора на Етери Тутберидзе.

Дебютантът на турнира Марк Кондратюк, който отбеляза 286,56 точки, стана европейски шампион в единично пързаляне при мъжете. Второто място зае италианецът Даниел Грасл (274.48), трети остана фигуристът от Латвия Денис Василиев (272.08). Андрей Мозалев, който водеше след кратката програма, зае четвърто място (265.69), пето стана Евгений Семененко (260.00).

Обобщавайки представянето на всички руснаци на европейското първенство, генералният директор на Руската федерация по фигурно пързаляне Александър Коган в интервю за ТАСС отбеляза: „Четири златни медала на европейското първенство са доста сериозен показател за лидерството на нашите кънкьори Поне в Европа.”

Списъкът на фигуристите, включени в окончателния състав на руския национален отбор за Олимпийските игри в Пекин, ще бъде обявен на 20 януари на тренировъчен лагер в Красноярск. Според Коган всички, които бяха определени като основни и резервни състезатели за Европейското първенство, ще отидат на тренировъчния лагер. „Списъкът ще бъде обявен към края на месеца. Що се отнася до отборния турнир, това е тактическа борба на всички държави. Не е напразно, че според правилата заявление се подава час преди срещата на лидерите на отборите”, каза Коган.

Олимпийските игри ще се проведат от 4 до 20 февруари в Пекин.