• Федералният съд на Австралия в неделя потвърди решението на властите да анулират визата на сръбския тенисист

ТАСС, 16 декември. Новак Джокович най-накрая загуби възможността да защити титлата си на Australian Open. Австралийски федерален съд отхвърли в неделя жалба на сърбин, който два пъти оспорва решението на властите да анулират визата му и да го депортират.

Тенисистът напусна Австралия и три години няма да може да кандидатства за виза за влизане в тази страна. Но никой не може да го настигне по брой победи в турнира (9). Най-близкият преследвач, 40-годишният швейцарец Роджър Федерер, който има шест титли, няма да играе в Мелбърн, въпреки че все още не е обявил оттеглянето си.

Още преди обявяването на решението на съда мачът на Джокович беше включен в графика на първия ден на турнира. Сърбинът трябваше да се срещне със сънародника си Миомир Кецманович на 17 януари. Съдът забави жалбата, но накрая реши, че тя е отхвърлена, признавайки действието на министъра на имиграцията Алекс Хоук, който анулира визата на сърбина.

“Задачата на този съд беше да оцени законността, валидността и рационалността на решението, взето от министър Алекс Хоук. Адвокатите на Новак Джокович не можаха да докажат, че това не е така”, каза съдия Джеймс Алсоп, отбелязвайки, че пълният текст на присъдата със списък на основанията за нейното приемане ще бъде публикувана няколко дни по-късно.

Самият Джокович в изявлението си каза, че е разочарован от решението на съда, но ще се отнася към него с уважение и ще сътрудничи на австралийските власти. „Изключително съм разочарован от решението на съда да отхвърли молбата за преразглеждане на решението на министъра за отнемане на визата ми, което означава, че не мога да остана в Австралия и да се състезавам на Australian Open. Уважавам решението на съда и ще сътрудничи на властите във връзка с моето заминаване от страни“, каза той, цитиран от вестник The Age.

Заден план

Всичко започна на 5 януари, когато Джокович беше задържан на летището при пристигането си в Австралия, където планираше да се подготви за първия турнир от Големия шлем. Причината за задържането е, че 34-годишният сърбин не е могъл да предостави на граничарите документи за медицинско освобождаване от ваксинация срещу коронавирус. В същото време организаторите на Australian Open още през есента заявиха, че тенисисти, които не са били ваксинирани, няма да бъдат допуснати до турнира. Самият Джокович замина за Австралия, като в ръцете си имаше медицинско освобождаване от ваксинация.

След като пристигна, сърбинът беше държан на летището повече от шест часа, като беше разпитван за потвърждение на документи, които му позволяват да кандидатства за медицинско освобождаване. Причините за задържането му бяха наречени различни и бяха свързани или с грешки при получаване на виза, или с недостатъчен брой удостоверения за медицинско освобождаване. След това от летището той е преместен в хотел под карантина. През цялото това време се изказаха както привържениците на мерките срещу Джокович в лицето на легендата на австралийския тенис Род Лейвър, така и тези, които смятаха, че играчът е жертва на твърде сурови мерки.

Последният, разбира се, включваше феновете на Джокович, особено неговите сънародници. И така, представители на сръбската диаспора организираха протести близо до сградата на съда, където се разглеждаше делото му, а всичко, което се случи с него, беше наречено унижение и изнудване на спортиста. След като подаде жалба до австралийския федерален съд, Джокович неочаквано спечели делото и дори успя да тренира на един от турнирните кортове, но на 14 януари властите му отнеха визата. Друга жалба беше отхвърлена от съда. В същото време Джокович не ескалира ситуацията, прикани феновете си да се съсредоточат върху играта и турнира след неделното решение, а също така пожела на играчите, официалните лица, персонала, доброволците и феновете всичко най-добро в първенството.

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) също направи окончателно изявление по тази ситуация.

“Днешното решение за отнемане на визата на Джокович слага край на поредица от много тъжни събития, всеки трябва да уважава решението на съда. Необходимо е повече време, за да се съберат всички факти и да се вземат поуки. Въпреки случилото се, Новак е един от най-големите шампиони, отсъствието му от Откритото първенство на Австралия е загуба. Разбираме колко натоварени бяха дните на Новак и колко много искаше да защити титлата”, се казва в изявление на пресслужбата на ATP.

След решението на съда организаторите обявиха, че италианецът Салваторе Карузо ще замени Джокович на Australian Open. 150-ата ракета на света, която загуби във финалната квалификация от японеца Таро Даниел, ще стане първият поставен в турнира и ще играе с Кечманович.

Реалният шанс на Медведев

След отстраняването на Джокович от турнира, въпросът дали втората ракета на света руснакът Даниил Медведев ще стане фаворит на турнира, ще се дискутира още повече.

“Даниил първоначално беше един от основните фаворити, но не смятам, че той трябва да бъде поставен пред целия двигател, смятан за основен фаворит. Той ще има много достойни съперници. Но сега той наистина има шанс. Дори преди решението да депортира Джокович, той имаше добър шанс да спечели, защото играеше достойно. Затова нека се надяваме, че Медведев използва шансовете си максимално”, каза пред ТАСС олимпийският шампион Евгений Кафелников.

Финалистът за Купа Дейвис от 1995 г. Андрей Чесноков отбеляза, че както световният, така и австралийският тенис са загубили от решението на австралийските власти. “Самият Джокович не е във форма. Мисля, че е лошо за всички, не знам какво става. Първоначално трябваше да се каже, че Джокович така или иначе няма да може да влезе”, каза Чесноков.

Джокович спечели Откритото първенство на Австралия през последните три години. Първо той спечели турнира през 2008 г., а по-късно не даде титлата на никого също от 2011 до 2013 г. и през 2015 и 2016 г.