Отлагат Общото събрание на ООН за резолюцията за Сребреница

0
56


Насроченото за 2 май заседание на Общото събрание на ООН, на което трябваше да бъде гласувана предложената резолюция за Сребреница, предвиждаща 11 юли да се обяви за Ден в памет на геноцида в Сребреница, се отлага, съобщиха сръбски медии и Танюг, цитирани от БТА.

Посланикът на Босна и Херцеговина в ООН Златко Лагумджия заяви пред  сараевския вестник “Дневни аваз”, че гласуването се отлага, “за да има време всеки да се запознае с фактите” и всички, “включително тези, които може би са против сега”, да направят предложения.

“Към този момент знаем, че заседанието няма да се състои на 2 май, защото изпращаме текста на резолюцията за преработка, в случай че страните членки на ООН имат други предложения по текста. Общото събрание със сигурност ще е след 6 май, в зависимост от графика на заседанията. Това ще разберем във вторник“, каза Лагумджия. Той добави, че мисията на Босна и Херцеговина към ООН също е участвала в това решение.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви по-рано вчера, че представители на САЩ и Германия са се срещнали във Виена, където са преброили гласовете на онези страни, които ще подкрепят резолюцията за Сребреница, и са направили списък за оказване на натиск, и добави, че е важно да продължи дипломатическата работа, независимо от това какъв ще бъде резултатът от гласуването на резолюцията.

 





Източник 24часа