Атмосферното налягане след временно повишение отново ще започне да се понижава.

През нощта над по-голямата част от страната облачността ще намалее до незначителна, вятърът ще отслабне и стихне. След полунощ на места в равнините ще започне да се образува мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°, в София – около минус 4°. Утре над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, след обяд от запад ще се появи разкъсана средна и висока облачност. В западните райони от Дунавската равнина и Горнотракийската низина, и котловините от Югозападна България ще се задържи тихо и мъгливо. Ще духа слаб, в източните райони и Предбалкана – до умерен югозападен вятър, с който ще се пренася топъл въздух. Температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 7° и 12°, по-ниски ще се задържат в районите с мъгла; в София – около 5°.

Над планините ще преобладава слънчево време, след обяд с разкъсана средна и висока облачност. Ще духа силен, по билата и временно бурен вятър от югозапад. Температурите ще се повишат и на височина 1200 метра максималната ще бъде около 6°, на 2000 метра – около 1°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от югозапад. Максимални температури: 9°-12°. Температурата на морската вода е 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 36 мин. и залязва в 16 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин. Луната в София залязва в 10 ч. и 48 мин. и изгрява в 19 ч. и 19 мин. Фаза на луната: три дни след пълнолуние.

В петък и събота със слаб до умерен, в Източна България временно силен югозападен вятър ще се затопли. Минималните температури навсякъде ще са над нулата, втория ден в югоизточните райони – до 10°. Дневните температури в повечето места ще са между 13° и 18°. Сутринта в низините и котловините, защитени от вятъра, ще се образува мъгла или ниска облачност. В западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина през по-голямата част от деня ще се задържа облачно и мъгливо, там и температурите ще остават по-ниски, от 5° до 10°. Над останалата част от страната ще има разкъсана висока и средна облачност. Късно в събота, към вечерта, от северозапад облачността ще се вплътнява и през нощта срещу неделя ще започнат валежи от дъжд. С ориентиране на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух.

В неделя ще бъде ветровито и облачно, с валежи, предимно от дъжд. Температурите ще са с много малък дневен ход. Вечерта и през нощта срещу понеделник, с продължаващото застудяване, дъждът ще преминава в сняг.

 

В понеделник валежите ще спрат, облачността от северозапад ще се разкъсва, временно и ще намалее. Вятърът чувствително ще отслабне и ще се смени с изток-югоизточен. Във вторник ще преобладава облачно време, но вероятността за валежи намалява. Слабо ще се затопли. В сряда от югозапад отново ще завали дъжд.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел “Прогнози на времето” (link is external)