• Най-евтиното WC стигна левче, на пазара може и наполовина 

С карта вече може да плащаме за посещение на обществена тоалетна, показа проверка на “България Днес”.

Услугата е достъпна на Централна автогара в столицата. Само доближавате картата до четеца и през турникет достигате до писоарите и кабинките. Все пак имате възможност да стигнете до нужника и с безкешово плащане. За традиционните потребители остават възможностите с монети и дори дребни банкноти от 5 и 10 лева, като устройствата връщат ресто.

Проверката на вестника показа още, че масово входната такса за обществена тоалетна се е вдигнала, като е минимум 1 лев, а цените от 20 и 50 стотинки вече са в миналото. Завишените разходи за поддръжката на едно WC и растящата инфлация са сред възможните причини за поскъпването. Левче струва ползването на тоалетна както на автогарата в София, така и на автогарата в Русе и паркинга за автобуси в плевенското село Обнова, който е на главния път София-Русе. В историята остават и лелките, които събират монети в бели чинийки. На входовете на тоалетните вече няма човешко присъствие, като вероятната причина е да се пестят разходи за плащането на заплати. А и трудно работодателите можеха да следят дали всичко стотинки се отчитаха, или някои от монетите отиваха в джобовете на служителите.

Все още в старите романтични времена може да намерите евтина тоалетна на Женския пазар в столицата. Там цената е само 50 стотинки, но това по-скоро е изключение и цените са двойно и дори четворно по-високи.

Липсата на обществени тоалетни е сериозен проблем през последните години. Затова и хора в нужда се принуждават да притичват до заведения, но там често им искат консумация, за да ги допуснат. Популярна верига за бързо хранене предоставя код за влизане във WC-то, който е изписан на касовата бележка след закупуване на продукти. В повечето бензиностанции нужниците са безплатни, но на някои места също изискват покупка и използването става само след получаването на касов бон.

https://www.bgdnes.bg/