Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и още ще се повиши.

През нощта облачността ще е предимно значителна. Ще бъде почти без валежи. На запад ще е почти тихо и в сутрешните часове на места в котловините видимостта ще е намалена. В Източна България ще духа умерен североизточен вятър. Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, в София – около минус 2°. Утре ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Югозападна България. На отделни места, главно в източните и планинските райони ще превали слаб сняг. Ще духа слаб, в Източна България – умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 1° и 6°, в София – около 3°.

В планините ще преобладава облачно време, на много места със слаби валежи от сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 5°, на 2000 m – около минус 10°.

По Черноморието ще преобладава облачно време, на много места със слаби валежи от сняг. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 2°-4°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 44 мин. и залязва в 17 ч. и 35 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 50 мин. Луната в София залязва в 9 ч. и 40 мин. и изгрява в 21 ч. и 16 мин. Фаза на луната: четири дни след пълнолуние.

Във вторник все още значителна облачност и превалявания ще има в крайните югоизточни райони. Над останалата част от страната облачността ще се разкъса и ще започне да намалява. Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната до умерен североизточен вятър. Температурите още малко ще се понижат; минималните ще са на места до минус 5°, минус 7°, максималните – предимно между 0° и 5°.

В средата на седмицата ще бъде предимно слънчево и ще се затопля; дневните температури ще се повишат чувствително. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в сряда ще бъде слаб, в четвъртък ще се усили и ще бъде умерен и силен. През нощта срещу петък и в петък от запад на изток ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали, предимно слаб дъжд. Минималните температури ще са по-високи, в повечето райони над нулата, дневните ще се понижат.

В събота ще бъде ветровито, с променлива облачност, вероятността за валежи е малка. Отново ще се затопля. В неделя вятърът ще отслабне и ще се завърта към запад-югозапад. Ще преобладава слънчево време. Максималните температури в повечето места ще са между 12° и 17°.

Дежурен синоптик: Марияна Попова
Отдел “Прогнози на времето”