• Армейски войник е мъртъв, а друг е хоспитализиран, след като спора прерасна в стрелба

Тексас завзема част от границата между САЩ и Мексико и блокира федералните гранични патрули. Това съобщи CNN.

Армейски войник е мъртъв, а друг е хоспитализиран, след като спора ескалира в стрелба. И двамата мъже, които все още не са идентифицирани, са назначени в 1-ва кавалерийска дивизия в III брониран корпус на армията във Форт Кавазос, известен преди като Форт Худ, но властите за сега не свързват инцидента с размириците в щата.

Ийгъл Пас, Тексас, се превърна в епицентър на разрастващата се вражда между тексаските и федералните власти за това как да се справят с мигрантската криза и кой има юрисдикция над тази част от границата между САЩ и Мексико.

Спорът се изостри на 10 януари, когато властите в Тексас ефективно блокираха достъпа на агенти на американския граничен патрул до 4-километрова зона в Ийгъл Пас, в която се наблюдаваше рязко увеличение на броя на преминаващите мигранти. Този район включва Шелби Парк, градски парк на брега на Рио Гранде, който сега е ограден с порти и бодлива тел, което възпрепятства достъпа на граничния патрул.

На 12 януари, след като военният отдел на Тексас “завзема и обезопасява Шелби Парк”, две деца и една майка се удавят в близката част на Рио Гранде. Сега властите на Тексас и САЩ се обвиняват взаимно, че са допринесли за обстоятелствата около трагедията.

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ изпрати писмо до главния прокурор на Тексас, в което се потвърждава искането на федералното правителство щатските власти да отворят отново района на Шелби Парк за агентите на граничния патрул. Това е вторият краен срок, поставен от Министерството на вътрешната сигурност, в който Тексас трябва да се съгласи да отвори напълно спорните части от района на Шелби Парк за федералните гранични патрули.

“До 26 януари 2024 г., моля, потвърдете, че щатът ще предостави на граничния патрул на САЩ описания по-горе достъп”, пише главният съветник на Министерството на вътрешните работи Джонатан Е. Майер в писмо до Пакстън. “Ако щатът откаже искания достъп частично, но не изцяло, моля, посочете какъв достъп възнамерявате да откажете.”

На 27 януари, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да затвори южната граница в случай на мигрантска криза. 

Джо Байдън призова депутатите да приемат законопроект, с който му дават правото да затвори границата и по-големи правомощия за контрол на границите, се посочва в съобщение на Белия дом, цитирано от Фокус.

Американският президент отбелязва, че преди два месеца е инструктирал своя екип да започне преговори в Сената за разрешаване на въпроса за защитата на границите.

“Те правят това вече няколко седмици. Ние работим денонощно. Това, което беше договорено, може, ако бъде прието в закон, да бъде най-трудният и справедлив набор от реформи за гранична сигурност досега”, заяви Байдън.

Новите решения ще дадат правомощия на президента да затвори границата при криза.

Байдън призовава Конгреса да осигури финансиране за сигурността на границите. То включва работата на 1300 агенти на граничния патрул, 375 имиграционни съдии, 1600 служители по въпросите на убежището и повече от 100 най-съвременни автомобила за проверка.

“И ако имам тези правомощия, бих ги използвал в деня, в който го подпиша като закон. Осигуряването на границата чрез тези преговори е победа за Америка. За всеки, който иска повече контрол, това е начинът да го направи. Отнасям се сериозно към кризата, приемете двупартийния законопроект и аз ще го подпиша”, подчерта Байдън. https://blitz.bg/