ЗАПОЧНА ЖЪТВАТА НА ПШЕНИЦАТА В ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

0
1201
Harvester combine harvesting wheat on sunny summer day.

Средният добив от първите ожънати масиви с пшеница в Добричка област е 560 килограма

Прибирането на зърнената реколта в Добричка област започна с “дебнене” на часове без валежи и при по-ниски изкупни цени на продукцията, съобщи на БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.
Добричкият регион е лидер в страната в отглеждането на пшеницата като площите със зърнената култура през тази стопанска година достигат 1 201 630 декара.
Жътвата е трудна, защото почти всеки ден превалява, комбайните не могат да влязат в полетата, има и полегнала пшеница от дъждовете, каза председателят на браншовата организация, който е сред зърнопроизводителите в Добричкия регион. По думите му добивите са много по-добри от миналата стопанска година, когато заради сушата земеделците в областта прибраха средно по 178 килограма зърно от декар.
Цените на новата реколта паднаха до 335 лева за тон – и то, ако зърното бъде закарано до близко пристанище, добави Костадинов. Председателят на НАЗ коментира, че “на зелено” пшеницата е договаряна по 390 лева за тон, но тези сделки не надхвърлят пет на сто от търговията в региона.

Средният добив от първите ожънати масиви с пшеница в Добричка област е 560 килограма, съобщиха от областната дирекция “Земеделие” за началото на кампанията.
Напълно са пропаднали поради измръзване на посевите през зимата 355 декара, посочват от областната дирекция. Досега в жътвената кампания са реколтирани над 4000 декара.
Зърнопроизводители в региона прибират и реколтата от ечемик при среден добив също от 560 килограма. Ожънати са около 24 000 декара от общо засетите около 58 000 декара. Масив от около 27 декара с ечемик е унищожен от градушка, допълват от земеделската служба, съобщи кореспондентът на БТА Юлия Христова.

В началото на юни т.г. проф. д-р Иван Киряков, завеждащ отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в Добруджанския земеделски институт заяви, че „условията са много добри и се очаква добивите да са двойно повече от миналата година за област Добрич. Разбира се, ако няма поройни дъждове, силни бури, полягания на житото, като жънем, да не вали“, и подчерта, че говори за среден добив от над 500 кг от декар за област Добрич. „Говоря за средни добиви, защото край морето – в района на Шабла и Каварна, пшеницата стана малко рядка. Това опърляне оказа влияние върху гъстотата на посевите. Тази година ДЗИ ще представи сортовете житни култури в 2 групи. В първата група са сортовете, които ще бъдат продавани – това са 1 сорт твърда пшеница, който е разпространен в Турция, 4 сорта тритикале, 2 сорта ечемик – единият пивоварен, другият – фуражен.

Във втората група са сортове, които са признати или през тази година, или през миналата година и в момента са в начално семепроизводство – тоест, ще излязат на пазара след 2-3 години, но е хубаво земеделците да ги видят отсега и да знаят за какво става въпрос, както и няколко нови селекционни линии. В тази група влизат 4 нови сорта твърда пшеница и 2 сорта тритикале. Успоредно с това влизат 4 селекционни линии пшеница, които се очаква да бъдат признати през 21-22-а година и една селекционна линия тритикале.

През миналата година в страната бяха произведени 4 626 318 тона от реколтираните 1 176 048 хектара. Средният добив бе 393 кг/дка. Качеството на зърното бе с високи хлебопекарни качества. Най-високи добиви от над 500 кг/дка отчетоха в областите Монтана, Видин, Велико Търново, Плевен и Ловеч. При ечемика прибраното количество бе 560 037 тона, при реколтирани 138 0590 декара. Средният добив за страната бе 406 кг/дка. При рапицата се регистрира производство от 257 614 тона. Реколтираните площи бяха 1 147 320 декара, а средният добив от декар бе 225 кг.