Картината при царевицата – още по-песимистична

 

Първоначалният добив показва наполовина по-ниски резултати спрямо миналата година. В момента жънем между 150-170 кг слънчоглед от декар, коментира Атанас Жечев, който е един от земеделците в община Балчик, засели по-рано маслодайната култура. Още по-трагична заради сушата в Добруджа е ситуацията при царевицата. „Наблюдават се полета без кочан. Добивите се очаква да бъдат от 0 до 400 килограма при миналогодишни резултати между 500 и 700 кг за декар“ – посочи стопанинът, който обработва ниви в района на Балчик, Гурково, Царичино и Тригорци. „Размер на рентата можем да коментираме, когато ожънем и продадем“ – подчерта той. “Вече гледаме към новата година, дано да вали и това, което засеем след месец, да поникне” – надява се земеделецът.

Картината е шарена според падналите валежи. Чисто визуално не изглеждат много обещаващи нещата – каквото е при колегите, такова ще и при нас, коментира друг земеделец – Стоян Георгиев, който обработва ниви на различни места в общината – от Ляхово и Храброво до Змеево и Тригорци, и му предстои скоро да започне жътвата на пролетните култури. “Докато не мине през кантара, няма как да говорим с точност в килограми и проценти, но резултатите ще са по-слаби от миналогодишните” – категоричен е той.

През миналата година средната рента в община Балчик се е повишила спрямо предходната с близо 23 на сто и е най-високата в България – 157 лв./дка, при данни за страната 63 лева и за областта 125 лв.

Тази стопанска година обаче е по-различна – рекордна по отношение на направените разходи за единица площ. “Торове, препарати, горива бяха на рекордно високи цени в хода на цялата стопанска година. На фона на очакваните приходи рентите далеч няма да бъдат това, което бяха предходните две години” – е мнението на Стоян Георгиев.

Нито икономическата, нито метеорологичната обстановка е на страната на земеделците през 2023-а. „С тези два фактора, събрани в една стопанска година, можем да кажем, че ще отчетем по-лоша година и като добиви, и като цени, на които ще се реализират тези добиви. Все още такива нива, каквито бяха предходните години, като цени няма, а най-вероятно няма и да има“, затруднен е да прогнозира Стоян Георгиев.  https://bnr.bg/varna