default

Из­бо­ри за кмет на кмет­ство се произ­веж­дат в те­зи на­се­ле­ни мес­та, кои­то към да­та­та на об­на­род­ва­не на Ука­за на пре­зи­ден­та за нас­роч­ва­не на из­бо­ри­те за об­щин­ски съ­вет­ни­ци и за кме­то­ве от­го­ва­рят на изис­ква­ния­та на чл. 14 от За­ко­на за ад­ми­нис­тра­тив­но-те­ри­то­риал­но­то ус­трой­ство на Ре­пуб­ли­ка Бъл­га­рия – имат на­се­ле­ние над 100 ду­ши с пос­тоя­нен ад­рес.

В община Балчик например от 20 населени места – 19 села и общинският център, само в две села към 4 август населението е под сто и там избори за кмет на населеното място няма да се проведат – това са Тригорци и Храброво. Със 101 жители село Царичино отново се връща към селищата, където ще си избират кмет заедно с още 8 балчишки села.

По силата на предходните разпоредби в момента кметствата в община Балчик са осем – Кранево, Гурково, Соколово, Сенокос, Стражица, Безводица, Ляхово, Оброчище.

Спо­ред хро­ног­ра­ма­та, обя­ве­на от ЦИК, в срок до 28 ав­густ при кме­товете на общини се про­веж­дат кон­сул­та­ции за със­та­ва на ОИК, а ЦИК я наз­на­ча­ва не по-къс­но от 50 дни пре­ди из­бор­ния ден, т.е. 8 сеп­тем­ври. Вече са назначени първите 12 комисии с решения на централната комисия, Балчик е направил своето предложение и очаква одобрението за състава и.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

https://bnr.bg/varna