Последните обобщени данни за жътвата в Балчишко към 21 юли са за 80 на сто обработени пшеничните масиви. В района на балчишка община те са общо 166 000 декара. Земеделците събират средно по 600 килограма от единица площ, което е с около 110 кг по-малко от миналогодишните резултати.

Най-голямата кооперация “Черно море” в Балчик е с резултат 660 кг при постигнати 830 кг от декар пшеница м.г. Със среден добив 716 кг от декар приключи жътвата на пшеницата за друга голяма земеделска кооперация – “Сокол” в балчишкото село Соколово, които м.г. са били 908 кг. Последните валежи се отразяват добре на слънчогледа и особено на царевицата, която бе засегната най-много от сушата, коментира председателят Дончо Калудов.

Тъй като жътвата е на прик­люч­ва­не, се подновява до­би­ва­не­то на дър­ва от поясите. Пред­ви­де­ни са по-го­ле­ми ко­ли­чес­тва спря­мо ми­на­ла­та го­ди­на и дър­ва­та би тряб­ва­ло да стиг­нат за всич­ки, обяс­ни­ха от Дър­жав­но лов­но сто­пан­ство – Бал­чик. От­там при­пом­ни­ха, че още про­лет­та дос­та хо­ра са се за­па­си­ли с то­зи тип отоп­ле­ние, та­ка че ще има дос­та­тъч­но. Заяв­ле­ния же­лае­щи­те мо­гат да по­да­ват на мяс­то в сто­пан­ство­то. Те се въ­веж­дат в ре­гис­тър и снаб­дя­ва­не­то ста­ва по ре­да в не­го.
По данни на Североизточното държавно предприятие към момента най-много дърва за населението са добити в ловните стопанства Паламара, Балчик, Шерба и Черни Лом и горските поделения във Варна, Търговище, Нови пазар и Цонево. Във всички стопанства снабдяването върви ритмично, като целта на ръководството на СИДП е хората да си получат дървата колкото се може по-рано и да посрещнат първите студени дни на топло.