България има много важна роля в НАТО, каза посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на конференция в навечерието на 20-ата годишнина от членството ни в Алианса

0
55



България има много важна роля в НАТО. Това каза посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Той се включи в конференцията „20-годишният път на България в НАТО“ в Централния военен клуб в София. Събитието е организирано от Студентски дипломатически клуб към Софийския университет “Св. Кл. Охридски” съвместно с Министерство на отбраната. 

Съединените щати и България са приятели, партньори, съюзници, подчерта посланик Мертен. По време на миналогодишното честване на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни показахме, че имаме богата и обща история, а нашето приятелство и партньорство, вярвам, никога не е било по-силно, отбеляза той. Мертен подчерта, че тази година отбелязваме две важни събития 75-ата годишнина от основаването на НАТО като съюз и 20-ата годишнина от присъединяването на България към Алианса. Той поздрави България за годишнината от присъединяването ѝ в НАТО, както и за нейния важен принос през последните две десетилетия към Алианса.

Посланик Мертен посочи, че в основата на НАТО са защитата и възпирането. НАТО съществува, за да гарантира безопасността и сигурността на гражданите на своите страни членки. Като пример той посочи, неотдавнашното присъединяване на Финландия и Швеция към Алианса.

В продължение на много години и двете страни бяха твърдо и решително необвързани и неутрални, докато действията на Русия не показаха защо техните граждани се нуждаят от сигурността на членството в НАТО, заяви посланик Мертен.

Оценяваме водещата роля на България в осигуряването на сигурността на източния фланг на НАТО и на Черноморския регион, заяви посланик Мертен. Приветстваме България за стъпките, които е предприела за модернизиране и укрепване на отбранителните си способности. Съединените щати се гордеят, че подкрепят усилията на България в това отношение, като помагат за финансирането на проекти за модернизация, включително за придобиването на изтребители F-16 и бойни машини на пехотата „Страйкър“.

По думите му чрез тези инвестиции България ще изпълни ангажимента си до края на 2024 г. да отделя 2 % от своя брутен вътрешен продукт за отбрана. Войната в Украйна затвърди решимостта ни като съюзници от НАТО да бъдем заедно. Той посочи, че случващото се на територията на Украйна е показало на Европа и на целия свят, колко е опасна водената от Русия политика. Нашата постоянна координация с Европейския съюз, Обединеното кралство и други съюзници, включително България, допринесе за това Украйна да се защити от руското нахлуване, заяви Мертен. Високо ценим помощта, която България оказва на Украйна, добави той.



Източник БТА