Второто издание на технологичния фестивал Zara Tech Spring ще се състои от 13 до 21 април в Стара Загора

0
57



Второто издание на технологичния фестивал Zara Tech Spring ще се състои от 13 до 21 април в Стара Загора, съобщиха организаторите от Асоциация IT Стара Загора. Тази година събитието ще бъде в нов формат и отново ще срещне местната IT общност с водещи специалисти от технологичната индустрия. Официалното откриване ще бъде в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, като на 13 и 14 април ще се състои основното събитие, насочено към IT специалистите в града и региона.

Целта на инициативата е да събере местната IT общност, като постави важни теми и водещи тенденции в сектора през настоящата година. В рамките на първите два дни лектори ще споделят своите знания и опит и ще очертаят настоящите и бъдещите тенденции в някои от най-актуалните технологични направления като изкуствен интелект, machine learning, облачни технологии, киберсигурност и други. Очаква се участие да вземат близо 20 професионалисти от водещи компании в България.

На 15 април ще се състои „СвръхКонференция за ученици“, чиято цел е да ги срещне със специалисти от различни сфери и да им даде възможност да научат повече за възможностите за реализация в професиите в сферата. Събитието ще бъде интерактивно и ще насърчи активното участие на учениците, а всеки от тях ще получи сертификат. 

Отново ще се състои и работилницата за момичета Rails Girls Stara Zagora. Това е световна инициатива, която ще помогне на 30 дами без опит в програмирането да се докоснат до технологиите с помощта на опитни ментори. Кандидатстването е вече отворено онлайн. 

Основен партньор на инициативата Zara Tech Spring 2024 е хостинг компанията SiteGround, благодарение на които участието във всички събития е безплатно. Партньори са още Европейският цифров иновационен хъб “Загоре”, компанията IBM и IT фирми от града и региона. Участниците имат възможност да закупят и дарителски билет с благотворителна кауза, като приходите ще бъдат дарени за организирането на Годишния хакатон за ученици шрез юни, посочват организаторите. 

Zara Tech Spring е първият по рода си голям технологичен фестивал в Стара Загора, посочват от Асоциация IT Стара Загора. Асоциацията работи за развитието и утвърждаването на местната предприемаческа, дигитална и IT екосистема в Стара Загора и региона през установяване на ефективно партньорство и активно взаимодействие с всички участници в сектора, както и с организиране на различни инициативи в сферата на IT, дигиталните умения и предприемачество.

В рамките на предходното издание на Zara Tech Spring през 2023 година в различни дни през месец май и юни се състояха лекции, дискусии и работилници в областта на дигитализацията, технологиите и предприемачеството. Събитията бяха отворени за ИТ специалисти и професионалисти от други сектори, представители на бизнеса, ученици, студенти, преподаватели по информационни технологии, младежи, на които предстои да изберат кариера, както и за всички други заинтересовани хора в Стара Загора и региона. 



Източник БТА