Британският премиер ще ръководи срещата на Европейската политическа общност през юли

0
52


Британският премиер Риши Сунак ще бъде домакин на европейските лидери на срещата на Европейската политическа общност (ЕПО) на 18 юли в дворец Бленъм (графство Оксфордшир, Англия), каза днес британското правителство. Ройтерс съобщава, че така се слага край на спекулациите около това защо е имало забавяне при определянето на датата.

Някои предполагаха, че Великобритания се бави при определянето на датата на срещата на ЕПО, група от повече от 40 европейски държави, формирана през 2022 г., след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, защото премиерът Сунак обмисля произвеждането на парламентарни избори през май. Миналата седмица той отхвърли тези предположения.

„За мен е удоволствие, че Великобритания ще бъде домакин на следващата среща на ЕПО в историческия дворец Бленъм“, обяви Сунак в официално заявление, посочвайки рожденото място и наследствен дом на британския премиер през Втората световна война Уинстън Чърчил.

„От пълната ни подкрепа за Украйна до спирането на напастта на трафика на хора и нелегалната миграция – под водачеството на Великобритания срещата ще събере европейските ни приятели, партньори и съседи, за да се справим с общите предизвикателства“, допълни Сунак, цитиран от БТА.





Източник 24часа