България има изключителен потенциал в културния туризъм, каза във Велико Търново министър Евтим Милошев

0
71



Велико Търново е сърцето на културния туризъм, каза служебният министър на туризма Евтим Милошев при посещението си в старата столица, където присъства на откриването на „София филм фест“. Той е нещо, което дори за себе си припознавам като лична кауза, защото все пак идвам от тази сфера. В Министерството на туризма основната ни задача е популяризирането на България като туристическа дестинация, така че можем много неща да направим. Тук става въпрос за конкретни програми и това ни е основната задача. А Велико Търново е в сърцето ни, добави той.

Служебният министър посочи, че културният туризъм не е спирал и Община Велико Търново има много сериозна концепция в това отношение. С кмета Даниел Панов са обсъдили програми, свързани със съвместното финансиране от Министерството на туризма, Общините и туроператорите за популяризирането на държавата ни навън. Такива вече се осъществяват по Черноморието, а целта е да влязат и във вътрешността на България.

Това са програми, които са до 400 000 лева, но сега този праг е вдигнат до 600 000 лева. Това е нещо, което предстои и ще се случи, независимо дали със служебния кабинет или със следващите, но е въпрос на работа, подчерта Милошев. Той поясни, че става въпрос за туристи, които да идват и да потребяват културния туризъм сам по себе си, а не дошлите по Черноморието да бъдат водени във Велико Търново, защото културният туризъм е нещо, което си струва да се развива самостоятелно.

Културният туризъм като цяло в световен мащаб е нещо, което във времето след ковид се разви много силно, а нашата държава в това отношение има изключителен потенциал, каза служебният министър. Според него основните проблеми на туристическия бизнес са свързани най-вече с липсата на кадри и с качеството на хората, които работят в туризма и е нужно издигане на престижа на професиите, които са свързани с този сектор. Милошев се срещна и с представители на Гимназията по туризъм, както и на двата университета във Велико Търново, като отбеляза, че това е нещо, в което си струва да се инвестира.

Обстоятелството, че в туризма имаме нужда от работна ръка от трети страни, означава, че има проблем с хората, които са заети и работят в тази сфера. Това беше една добра дискусия и разговор, който оценявам като много позитивен, каза Милошев.   



Източник БТА