ЕС трябва да изпрати силно послание за категорична и дългосрочна подкрепа за Украйна на предстоящия Европейски съвет, заяви зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова в Брюксел

0
56



Европейският съюз (ЕС) трябва да изпрати силно послание за категорична и дългосрочна подкрепа за Украйна на предстоящия Европейски съвет. Особено внимание трябва да отделим на сигурността и стабилността в региона на Черно море, които са застрашени от действията на Москва“, заяви заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова в Брюксел. Тя участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, съобщиха на сайта си от Министерството на външните работи (МВнР). 

Дневният ред включваше подготовка за заседанието на Европейския съвет на 21-22 март т.г., Европейския семестър и дискусия за бъдещето на Европа.

Европейските министри обсъдиха проекта на заключения за предстоящата редовна мартенска среща на лидерите по темите: Украйна; сигурност и отбрана; Близък изток; Разширяване; Външни отношения; Миграция и Селско стопанство.

По част „Сигурност и отбрана“ фокусът в дискусията на Европейския съвет се очаква да заеме необходимостта от увеличаване на разходите и засилване на производството на отбранителни продукти в ЕС. По темата „Разширяване“ се предвижда лидерите да обсъдят напредъка на Босна и Херцеговина въз основа на доклада на Европейската комисия (ЕК) от 13 март 2024 г., с оглед взимане на евентуално решение за откриване на преговорите.

„България подкрепя европейската интеграция на Босна и Херцеговина като единна, неделима и суверенна държава“, подчерта българският заместник-министър. Сред важните теми за държавите членки е и проектът на заключения по „Селско стопанство“. Лидерите се предвижда да обсъдят областите, в които е необходимо общо действие, в т.ч. намаляването на административната тежест, лоялната конкуренция в рамките на Вътрешния пазар и с трети страни, автономните търговски мерки (АТМ) с Украйна. По темата „Миграция“ лидерите ще направят преглед на актуалното състояние на темата. Зам.-министър Шекерлетова изрази благодарност за подкрепата на редица държави членки за отчитане напредъка на България по пътя към Еврозоната.

В рамките на заседанието министрите проведоха стратегическа дискусия по бъдещето на ЕС. Очаква се на 20 март ЕК да представи свое съобщение относно реформите в контекста на следващо разширяване на ЕС и преглед на политиките на ЕС, въз основа на което дискусията ще продължи през следващите месеци. Стремежът е до юни 2024 г. да се приеме пътна карта за бъдещата работа по темата.

Зам.-министър Шекерлетова участва на 14 март в Румъния в кръгла маса “Румъния и България – една година стратегическо партньорство. Пътят напред” в румънския дипломатически институт в Букурещ. Акцент по време на дискусиите бе поставен върху теми като сигурността в Черно море и укрепването на източния фланг на НАТО, Шенген и др. 

 

/РН/



Източник БТА