Да прочетем какво всъщност се крие зад израза на народа ни МАНДЖА С ГРОЗДЕ: “Буламач, нещо, което е странно и не се вписва в стереотипа, нещо, което има от едва ли не всичко, за което се сетиш.”

На практика в готварските книги ще намерите рецепти как се прави манджа с грозде. Лично аз не съм ял такава манджа. Майка ми правеше яхния със сини сливи. Да си оближеш пръстите. Особено, ако не ти се мият вилици. Шегата с вилиците настрана. Думата ми е за поредната българска манджа с грозде, която, може би, ще предложим на Европейския парламент да одобри като български патент.

ГЕРБ-СДС предложиха рецепта “Мария Габриел” за правителство, след като ПП-ДБ ги изпревариха с рецепта “Академик Денков” без подправки от градината на Бойко Борисов.

Такъв е животът!

Мария Габриел се отказа от поста на еврокомисар и реши като предястие да предложи рецептата “Отстраняване на главния прокурор Иван Гешев”.

Такъв е животът!

Продуктът на тази рецепта – Иван Гешев, първо бе транжиран с един ДА или НЕ атентат, а след това две седмици бе на съхранение незнайно къде в САЩ.

Такъв е животът!

Продуктът се върна в България и вместо да го сготвят като предястие, реши сам да се превърне от главен прокурор в главен готвач и поднесе многопродуктова манджа с политици, прокурори, следователи… Нещо като коледен базар в пролетен вариант със замразени размразяващи се продукти.

Такъв е животът!

Изведнъж една съществена подправка в тежките български проевропейски манджи “Редовно правителство” – червеният пипер, реши да постави в цайтнот, без запръжка, евентуално правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и евентуално с мащерка ИТН. Корнелия Нинова бе категорична, може би, временно, че БСП няма да подкрепи правителства с първия и втория мандат.

Такъв е животът!

Като капак на тенджера под налягане изгря и зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов. Някой от някъде направи перфектна операция за разделяне на сиамските близнаци главен и зам.-главен прокурор. В тази манджа косвено полека-полека пряко започнаха да изплуват от дъното на прокуратурата дела, които не се знае знае ли се как ще вгорчат или подсладят политическата БГ-манджа.

Такъв е животът!

Десертът в това меню поднася от време на време, защото не го канят всеки ден поне по една от трите т. нар. национални телевизии /интересите на коя нация отстояват е ваше мнение/ мастер шеф Костадин Костадинов. Неговото мнение е, че БГ-манджата съвсем не е БГ, а един колониален буламач, който така и не допада на мнозинството българи, защото от подправки се нуждае не само готвеното поредно правителство /я го има, я го няма/, а проблемите като жестока инфлация, пагубно намаляване на населението, обедняване и т.н. още всичко, което води до едно бяло робство под съмнителната нощница на евроинтеграцията.

Такъв е животът!

В манджата с грозде не бе пропусната и рецепта с президента. Чубрица в компот. Едни твърдяха, че е виновен, щото бил подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Други им напомниха, че по закон Румен Радев е наложил вето, но след това е бил длъжен по Конституция да подпише указа, тъй като предложението му било върнато от Народното събрание след прегласуване. А той лично пък напомни за незаконното нахлуване на прокуратурата в президенството.

Такъв е животът!

На практика още преди много векове, точно кога никой не знае, българинът като готвач, а и като лапач, е измислил най-добрата рецепта за манджа с грозде. А тя не е нищо друго, освен една вкусна гозба с аперитив от гроздова ракия и чаша-две, че и повече, добро домашно вино, което едни български цар, би трябвало всички българи да знаят името му, е пил с чаша, направена от кратуната на един император. Бог да ги прости и двамата. Нашия – повече!

Такъв е животът!

За МАНДЖАТА С ГРОЗДЕ стана ясно. Ще я духат тези, които духаха супата, а и още нещо, но няма да кажа какво, защото тук може да четат и деца. Дай, Боже!

Що се отнася до гроздовата ракия и виното, това вече е лично ваша работа. Кой каквито ракия и вино си е направил, купил или са му ги подарили, такива ще си гаврътва, имаше една песен, в която се пееше “гъл, гъл, гъл…”. Моят баща, бай Дяко, обичаше да казва: “На сериозен банкет не се пие на екс, а тихо и напоително…”. А майка ми Стефка все ни съветваше: “Мярката, мярката!…”. Всъщност, съветът й се отнася и до всеки един готвач от горките жълти павета на столицата ни София.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

 1. ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО НА ПАРТИИТЕ ДА ПАЗАРУВАТ ГЛАСОВЕ
 2. ОБЩОТО МЕЖДУ БАЛЕТА, ЧЕРВЕНИТЕ ГАЩИ И КРАВЕКОМПЛЕКСА В БРАНИЩЕ
 3. И ДОБРИЧЛИИ ОТБЕЛЯЗАХА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
 4. ИЗРОДИ БЕЗ КРАЙ ДОРИ И В ПАРИЖ
 5. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
 6. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
 7. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
 8. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
 9. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
 10. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
 11. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
 12. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
 13. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
 14. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
 15. СЛАМКАТА…
 16. КРАСТАВИЦАТА COVID-19
 17. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
 18. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
 19. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
 20. ДЕН НА… ХАЙВЕРА