ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО НА ПАРТИИТЕ ДА ПАЗАРУВАТ ГЛАСОВЕ

0
1536

 

Не мога да разбера. Уж сме пазарна икономика, а е забранено на партиите да пазаруват гласове. Партиите незаконни ли са, след като в Народното събрание те предлагат и гласуват или отменят законите? Става нещо като параграф 22. Законно е да те принуждават да купуваш храни, лекарства, облекла и какво ли не на много по-високи цени от нормалното. Законно е да пазаруваш кредити от бедните банкери на космически лихви. А е незаконно да пазаруваш гласове на електората, който така и не се знае ще отиде ли да гласува и ще пусне ли гласа си за този, който го е напазарувал.

Такъв е животът!

И нещо друго. Някои искат таван на цените. Ами да има таван и на купуването на гласове. Повечето партии не искат да има таван на цените. Тогава в парламента, където са имали и ще имат мнозинство, да гласуват да няма таван за напазарените гласове. Просто да приемат пазарен закон за гласоподавателите. Така и народът ще е доволен, а и политиката на купуването на гласове ще е прозрачна и демократична. Едно яйце – един глас. Картон яйца – 30 гласа. Друга партия ще предложи килограм сирене – един глас. Килограм кашкавал – три гласа. На младите семейства с деца ще могат да се предлагат пакети с памперси и мехлеми против подсичане на дупенца. Производителите на тоалетна хартия също ще имат оборот. Въобще, тази стратегия за купуване-пазаруване на гласове, но само срещу стоки, произведени в България, ще тласне икономиката ни в небето дори над Швейцария. Дори в Швейцария ще можем да продаваме сирене и кашкавал, а защо не и швейцарски крави.

Такъв е животът!

Не използваме и друг резерв. В България има хиляди украински бежанци. Не е нормално да не се използват техните гласове за едни парламентарни избори. Четиридесет лева на ден за всеки украинец и хотелче на брега на морето, най-зле – в почивна база в планината, при 15 лева на ден за български пенсионер, си е чисто европазарна икономика. А имаме и стабилна военна индустрия. Могат да се пазаруват гласове с патрони и ракети. Даже и от бежанците от Афганистан, Сирия, Ирак… Българинът ще намери как да ги продаде в Украйна или Русия. Даже и в САЩ. Дори и на Ислямска държава.

Такъв е животът!

Аз съм убеден, че ако се въведе купуването, можем да го наречем дори привличането, убеждаването на гласоподаватели чрез стоки, произведени в България, ще се вдигне над 100 процента избирателната активност. В някои квартали тя дори може да достигне и триста процента. Какво лошо ще има в това човек да гласува три пъти, че и десет пъти, ако е несигурен в една или друга партия… Благоденствие ще залее България. Така ще се постигне и справедливо преразпределение на паричната маса, което ще срине инфлацията. Мигранти от цял свят ще заприиждат. Инвеститорите ще се бият за българско гражданство и за изграждане на нови производствени мощности, атомни електростанции, пилчарници, свинекомплекси и баничарници… Е, нашите арендатори ще станат бедни човечета с техните ренти. Защо, примерно в Добруджа, ще трябва цяла година да чакаш за 100 лева на декар, когато три-четири избора – два за парламент, един за кметове и общински съветници, един за европарламент,  ще бъдат достатъчни да спечелиш хиляда лева годишно. Поне! За избори до дупка ще мечтае целият българския народ. И в територията България, и зад граница. Даже и в Северна Македония. Дори и на Луната, когато кацнем и там с ракети на Илон Мъск.

Такъв е животът!

Има нещо още по-добро в тази моя идея. Убеден съм, че и всички починали и погребани, даже и тези, които все още са в моргата, ще се надигнат и ще гласуват. Тогава и ще дойде онова пришествие, но не в Йерусалим, където най-богатите приживе си купуват гробове, а в България. Където над гробове има вече построени жилищни блокове и предприятия, дори паркинги.  Но има една опасност.  Опасност, че когато мъртвите се надигнат, ще се получи   ужасно земетресение, от осма степен по Рихтер. Всеки ще бърза за излезе и ще се разклатят, дори ще рухнат жилища, молове, офис сгради, заводи… Може и училища и детски градини. Дори сградата на Народното събрание…И ще има жертви, много жертви. Дори кучетата от приютите не ще достигнат да се откриват живи гласоподаватели изпод руините.

Такъв е животът!

И затова нашите хуманни партии не смеят да доразвият пазарната икономика в пазарна предизборна кампания. Човешкият живот е над всичко. Животът на електората. В това поне има консенсус, казано още единомислие, в Народното събрание. Поне, когато работи.

Но човешкият живот, както и поредният парламент, не са вечни. Вечна е гравитацията. И в политиката. И в слънчевата система. И във вселената. Ще дойде ден, когато няма да ги има и България, и Земята, и Слънцето… Ще бъдем някъде във времето, в някаква черна дупка,  защото и времето е в нас /плагиатствам от Васил Левски, докато и него не сме отрекли/. И никой няма да се интересува от изборите в България, защото на този свят няма да има нито политици, нито посолства, нито краставици и домати, камо ли пък главен прокурор…

Но дотогава ще има избори, може би, Народно събрание, може би, пазарна икономика, може би, и така нататък – може би.

Такъв е животът!

А на изборите на 2 април гласувайте с номер…

Ще ви кажа кой е той един друг път. Когато тате ми купи колело. Той почина в края на май 1989 г. Лека му пръст.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. ОБЩОТО МЕЖДУ БАЛЕТА, ЧЕРВЕНИТЕ ГАЩИ И КРАВЕКОМПЛЕКСА В БРАНИЩЕ
  2. И ДОБРИЧЛИИ ОТБЕЛЯЗАХА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
  3. ИЗРОДИ БЕЗ КРАЙ ДОРИ И В ПАРИЖ
  4. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
  5. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
  6. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  7. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
  8. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
  9. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
  10. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
  11. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
  12. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
  13. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
  14. СЛАМКАТА…
  15. КРАСТАВИЦАТА COVID-19
  16. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
  17. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
  18. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
  19. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
  20. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ