Голяма дандания стана с тези яйца. Дето са заразени с фипронил. Инсектицидът, според Световната здравна организация, е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло само при високи концентрации. Западна Европа изпадна в паника. Ние – не. Българите на радиацията от Чернобил не се дадохме, когато ядохме радиоактивни червени репички, марули, гъби и пихме мляко и боза, та на една отрова за бълхи, кърлежи и хлебарки ли ще се дадем?

Специалисти, отказали да си дадат имената, дори казват, че който яде от тези яйца, не го налазват срамни въшки, бълхите скачат на метър от него, трупове от кърлежи остават около стъпките на маратонките му, а хлебарките бягат на колонии в парламента, където се крият из папките с проектозаконите за социална и правова държава.
Такъв е животът!Още навремето, когато суджук не се продаваше в магазините, а пресните колбаси бяха деликатес. Когато със замразени пилета, кебапчета и бира не се купуваха избори, защото знаеше се, че партията ще ги спечели с 99.99 %, а на места дори и със 101 %, още тогава имаше дандании с яйца. Помня, че заради яйцата му уволниха бригадир в ТКЗС, един учител по физика в махленското училище, дори и партийния секретар на стругарите в МеТеСе-то. Но най-ярък е споменът ми за яйцата на свако Ганю /той не ми беше свако, но децата така му викахме/. Една съседка обичаше да ходи в тях – да си купува яйца от червените му кокошки, дето им скачаше червен герест петел. После се хвалеше какви пиленца й се излюпели. И други две съседки почнаха да ги хвалят. Докато един ден мъжете и на трите /бяха три сестри/ не съблякоха на Бабинден свако Ганю гол голеничък и не му намазаха с катран яйцата. На нас – дечурлигата, ни казаха, че имал бълхи по яйцата си, но от неговите бълхи чак да ядат бой трите сестри… Още тогава почувствахме, че има нещо гнило в тази дандания. Но всичко се потули. И махленските майки, лели, баби започнаха да вземат яйца само от „Яйцекооп“, имаше такова предприятие над ж.п. гара „Юг“.Такъв е животът!

Социализмът и социализъмът си отидоха. Сега е друго. Еврокапитализъм. Не мога да разбера обаче защо холандските яйца, заразени с фипронил, са отровни, а тези от Made in Bulgaria не са отровни. Защо млади журналистки от БиТиВи варят в студиото заразени яйца и ни убеждават, че няма опасност да ги ядем, а журналистки от други медии ни предупреждават да не лапотим такива яйца, нито сладолед, нито банички, нито сандвичи, направи с тях, защото могат да ни посинеят яйцата, да се гътнем, да опънем петалите, да гушнем босилека, както казва тук и там народът ни…
Ето това е то Европа на две, дори на три скорости… Сега вече осъзнах защо едни неща в Германия, Холандия, Франция са вредни, а в България не са. Защо там, когато висшите политици и държавници крадат и ли не спазват законите, ги съдят, дори ги окошарват в затворите. А при нас ги правят кметове, областни управители, народни представители, шефове на агенции, министри и заместник-министри, дори евродепутати… Защо при нас, къде ли – в България, мостът между Запада и Изтока, космическата връзка между Европа и Азия, люлката на човечеството, богоизбраната земя на извънземните, иконата на овчедушието, защо тук за открадната кокошка има затвор и прошка за ограбващите милиони… Сега разбрах.

Такъв е животът!

Яжте, братя българи, заразени яйца и да не ви пука. Яжте по едно, по две, по десет, по двадесет, ако можете… Яйцето дава мъжка сила. Българска балканска сила. Полякините, германките, шведките, холандките знаят защо. Яжте яйца и от време на време, братя българи, есенция на Бога, носители на генофонда на човечеството, поглеждайте яйцата си. Ако сте шкембелии – ползвайте огледалце. Ако на яйцата ви има изписани номера – 3BG0400, 1BG04001 или 3BG04003, не изпадайте в паника. Просто се обадете на телефон 112 или на водещите журналистки в сутрешните съботни и неделни блокове на БиТиВи, за да ви запишат трите имена и адреса. Скоро ще бъде разиграна специална лотария, наградите за която ще бъдат осигурени от известни ферми в България. Ако номерата на яйцата ви не съвпадат с изписаните, заплашени сте от ампутация.
Яжте само български яйца с фипронил!!!
Смърт на въшките, бълхите, кърлежите и хлебарките! Успех в лотарията!

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

2022-09-16