В съботния 18 февруари и добричлии се преклониха пред подвига и идеите на Апостола на свободата по повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, начало на безсмъртието на българската икона за свобода и справедливост.
С венци и цветя беше отрупан паметникът на Левски в градинката пред църквата „Св. Георги“.
Прочувствено слово за Апостола на свободата произнесе кметът на Добрич Йордан Йорданов. Словото съвпадна и с един хубав слънчев ден през зимния февруари.
Сред събралото се множество тихо се споделяха мисли дали съвременните лидери на България са осмислили заветите на Апостола и дали държавнически полагат дела за продължаване на идеите на Левски за чиста и свята република. За думите му „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“ някои, най-вече хора с побелели коси, се питаха днешните управляващи какво добро ще оставят на идните поколения и дали изобщо някои са способни да направят каквато и да е лична жертва в името на едно по-добро бъдеще на Отечество и народ.
Надеждата се четеше най-вече в придошлите многобройни млади хора, и ученици, и семейства с малки деца, в чиито ръце потрепваха цветя, цветя на бъдещето. В тях се таяха и последните думи на Апостола пред бесилото – „Боже, избави България!“.
В такива минути си струва човек да се замисли с какво сърце една българска професорка на име Мария Тодорова, работеща сега в САЩ, е написала книга, с която ни натрапва идеята си, че Левски бил измислен национален герой. Струва си да се замислим с какво безгласие висши национални институции приемат това и в същото време държавните ни мъже произнасят пламенни слова пред паметниците на Апостола на свободата.
Някои искат да отнемат и вярата на българина в идеалите на Васил Левски, Ботев, Раковски…
Българино, пази се от манекените в политиката, бих казал. Имай вяра в героичната си история. Чувствай времето на Апостола в себе си, чувствай и своето време и не завещавай безвремие на децата, които положиха цветя пред българската икона Васил Левски, почитайки паметта, а и делата на този велик българин.
Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. ИЗРОДИ БЕЗ КРАЙ ДОРИ И В ПАРИЖ
  2. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
  3. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
  4. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  5. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
  6. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
  7. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
  8. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
  9. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
  10. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
  11. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
  12. СЛАМКАТА…
  13. РАСТАВИЦАТА COVID-19
  14. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
  15. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
  16. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
  17. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
  18. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
  19. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  20. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ