• Почти 400 години след известния процес срещу Галилео Галилей каузата на преследвачите на италианския астроном е жива и здрава

Преди 390 години, на 12 април 1633 г., в Рим започва процесът срещу учения Галилео Галилей, когото инквизицията обвинява в разпространение на „еретичните“ учения на Коперник за движението на Земята около Слънцето. Въпреки покаянието и отречението на Галилей, църковният съд го признава за виновен и го осъжда на доживотен затвор. Изминаха почти четири века и каузата на преследвачите на италианския астроном живее и процъфтява в лицето на привържениците на ” теорията за плоската Земя ” и други антинаучни хипотези. NEWS.ru припомни злополуките на Галилей и разбра в какво вярват земляните днес.

Как Коперник каза нова дума в науката

Точно 70 години преди началото на процеса срещу Галилей, през 1543 г., в Нюрнберг е публикувана книгата на учения и теолог Николай Коперник „За въртенето на небесните сфери“ . В него авторът опровергава общоприетата тогава Птолемеева система за света, според която Земята е в центъра на Вселената, а Слънцето, Луната и планетите се въртят около нея. Коперник твърди, че центърът на Вселената е Слънцето, около което се движат всички планети, включително Земята.

Тъй като идеята за хелиоцентричната система на света противоречи на Библията и ученията на Църквата, т.е. може да бъде призната за еретична, тогава при първото издание на книгата на Коперник тя е придружена от предговор. В него се казва, че идеите, представени в работата, не са нищо повече от математическо предположение за улесняване на астрономическите изчисления. Това обаче не спасява учението на Коперник и през 1616 г. църквата го забранява, а есето „За въртенето на небесните сфери“ е включено в Индекса на забранените книги.

Кой изобличи Галилео

По това време Галилео Галилей, астроном, математик, физик, вече е супер звезда на тогавашната наука – изобретател на телескопа, откривател на луните на Юпитер, планини на Луната и петна на Слънцето. На вълната на общоевропейска слава той се осмели открито да подкрепи хелиоцентричната концепция на Коперник, което предизвика вълна от изобличения на инквизиторите. През 1615 г. Римската инквизиция открива първото дело срещу учен по подозрение в ерес.

За своя защита Галилей решава да се обърне директно към папа Павел V, на когото малко преди това лично говори за предимствата на хелиоцентричната система. Ученият призова Ватикана да даде официална оценка на учението на Коперник. Но моментът се оказа изключително неподходящ. Европа бързо се плъзгаше към кърваво клане между католици и протестанти, което ще остане в историята като Тридесетгодишната война. И католическата църква трябваше да утвърди своя монопол върху правото да решава кое е правилно и кое не.

Защо Ватикана се страхува от теорията на Галилей

Теорията на Коперник не само обръща представата за Вселената с главата надолу, но отваря пътя за нова интерпретация на текста на Светото писание, обяснява историкът на науката Игор Дмитриев. „В очите на папата и неговите сътрудници [това] би означавало „отглеждане на нова глава за протестантската хидра“. А за католическата църква по това време нямаше по-лош звяр от хидрата на протестантството “, пише ученият.

През февруари 1616 г. Великият инквизитор на църквата, кардинал Белармино, който преди това е изпратил Джордано Бруно на кладата, дава на Галилей заповед от папата „да се откаже от гореспоменатото мнение, че Слънцето е неподвижно и е в центъра на света. , и Земята се движи, и в бъдеще вече да не се придържаме към него, да не преподаваме и да не защитаваме по никакъв начин, нито писмено, нито устно.

Джордано Бруно е изгорен на клада. Въпреки че някои изследователи смятат, че ученият изобщо не е платил за научни възгледи, а за практикуване на алхимия.
„В противен случай Светата инквизиция ще бъде принудена да започне дело срещу него. Гореспоменатият Галилей се съгласи с тази инструкция и обеща да се подчини “, се казва в протокола от разговора между инквизитора и учения. Но злополуките на Галилей не свършват дотук.

Когато инквизиторите забраниха Коперник

През март 1616 г. идеите на Коперник са официално признати за неверни и противоречащи на Светото писание.

„Да се ​​твърди, че Слънцето всъщност е центърът на света и се върти само около себе си, без да се движи от изток на запад, че Земята стои на третото небе и се върти около Слънцето с голяма скорост, е много опасно да се твърди, не само защото това означава да възбуди раздразнението на всички философи и схоласти теолози; това би означавало да навреди на святата вяра, представяйки разпоредбите на Светото писание като фалшиви … ”, пише Великият инквизитор Белармино по този повод.

Какъв компромис направи Галилей?

Самият Галилей този път се отървава с лек страх, случилото се не разклаща увереността му в истинността на хелиоцентризма. Той обаче не искаше да повтори съдбата на Бруно и реши да разпространи идеите на Коперник, така че да не изглежда като пропаганда на ерес. За да направи това, астрономът започва да пише книгата “Диалог за двете основни системи на света – Птолемей и Коперник”. В него той искаше да представи и двете концепции за Вселената от неутрална гледна точка, без да спори в нито една от двете посоки, така че читателите сами да преценят коя от хипотезите им изглежда по-убедителна.

На Галилео са били необходими повече от 15 години, за да създаде това произведение. В началото на 1632 г. е публикуван “Диалог” – основният научен труд на живота му. За да може папската цензура да пропусне книгата, Галилей трябваше да прибегне до трик: в предговора той пише, че целта на работата му е да развенчае коперниканството.

Защо папата се обиди на Галилей

Когато издадената книга била прочетена от папа Урбан VIII, той бил бесен. В един от героите, защитника на Птолемеевата геоцентрична система Симплицио (Прост), той разпозна себе си. Урбан, преди да се издигне до папството, беше голям почитател на Галилей и многократно разговаряше с него за Вселената. И затова, по думите на Простак, той лесно разпознава самите аргументи в защита на геоцентризма, които самият той цитира на Галилей в техните спорове.

Репутацията на понтифика, който безсрамно бръкна в църковната хазна, така или иначе не беше блестяща. И тогава излиза книга на суперпопулярен учен, в която Урбан е разобличен по много нелицеприятен начин. Освен това Галилей е написал произведението си не на научен латински, достъпен само за интелектуалния елит, а на италиански, разбираем за всеки обикновен човек, обучен да чете и пише.

Татко буквално откачи. Цензорите, допуснали публикуването на Галилеевия „Диалог“, губят постовете си, а самата книга е забранена и изтеглена от продажба. Тя заплаши Галилео с наистина сериозни проблеми. Публикувайки труда си, той директно нарушава издадената му забрана за пропагандиране на „лъжливите“ идеи на Коперник, тоест се оказва, казано по съвременен начин, рецидивист.

Как беше съден Галилей

На 1 октомври 1632 г. Галилей е призован от Флоренция, където живее като съветник в двора на Великия херцог, в Рим за процеса на инквизицията по подозрение в ерес. Той не изгаряше от желание да бъде на клада и затова се опита по всякакъв начин да забави пътуването, особено след като по това време в Италия бушуваше чумата. Едва когато папата заплаши, че ще изправи Галилей на съд в окови, той потегли и пристигна във Вечния град през февруари 1633 г.

Делото започна на 12 април. Още при първия разпит ученият започва да убеждава инквизиторите, че е написал работата си като опровержение на Коперник, както е посочено в предговора. Но този път номерът не проработи, тъй като самият понтифекс беше главният обвинител на астронома.

Галилей, който по това време вече е на 69 години, е признат за “силно заподозрян в ерес” и осъден на публична абдикация и доживотен затвор. И неговият “Диалог” попълни Индекса на забранените книги, в който остана през следващите 200 години. „Осъждаме ви на официално лишаване от свобода в тази свята служба за период, който ще бъде определен по наше усмотрение“, се казва в присъдата на съда на инквизицията, която е обявена на 22 юни 1632 г.

Както Галилей отрече

Галилей в своята абдикация признава, че е „под силно подозрение в ерес“ – тоест „мисли и вярва, че Слънцето е център на Вселената и е неподвижно, докато Земята не е център и се движи“. „Кълна се в бъдеще никога да не говоря или разсъждавам, нито устно, нито писмено, за нещо, което би могло да възстанови такова подозрение срещу мен“, „разкая се“ ученият.

Ден след произнасянето на присъдата папата “отстъпи” и замени доживотната присъда в затвора на инквизицията с домашен арест за неопределено време в град Арчетри близо до Флоренция. Там великият учен умира през януари 1642 г. Но отмъстителният Урбан, дори след смъртта му, продължи да отмъщава на Галилей, забранявайки му да бъде погребан в семейната крипта във Флоренция, където пепелта на учения беше прехвърлена едва през 1737 г.

Когато Галилей беше реабилитиран

„Инквизицията и Църквата бяха чудовищно опозорени от този процес. И Галилей стана родоначалник на съвременната физика“, каза в интервю за NEWS.ru академик Евгений Александров, ръководител на комисията за борба с псевдонауката на Руската академия на науките.

Дребната тирания на папа Урбан, който погреба изключителния италиански учен жив, го надживява с векове. Диалогът на Галилей е реабилитиран от църквата през 1835 г., а самият учен е реабилитиран в края на 20 век. Папа Йоан Павел II заявява през октомври 1992 г., че Рим е допуснал грешка като е осъдил Галилей .

Откъде идват плоскоземците?

Църковниците, които осъдиха Галилей, следваха традиция, която обхваща повече от хилядолетие и половина. Тя е осветена от авторитета на Библията, древните мислители и отци на Църквата. Не е изненадващо, че те предпочитаха традиционните ценности пред непривичната и неясна наука. Но четири века след процеса срещу Галилей, когато научната картина на света стана общоприета, антинаучните идеи не само не потънаха в забрава, но процъфтяват и активно се разпространяват.

През последните години теорията за плоската Земя стана особено популярна в света. Обществото на плоската Земя е основано в Дувър през 1956 г. от теоретика на конспирацията Самуел Шентън. В младостта си той става верен последовател на т. нар. “зететична (“интуитивна” – ​​от гръцки зетеин, да търся) астрономия”, която е разработена в средата на 19 век от английския мисионер и авантюрист Самуел Роуботам.

Какво вярват плоскоземците?

Въз основа на библейската Книга Битие Роуботам изгражда космологична теория, според която Земята не е топка, а плосък диск с център на Северния полюс. Южният полюс не съществува, докато Антарктида не е континент, а гигантска ледена стена, зад която е бездната на космоса. Слънцето е светещ диск с диаметър 51 км, който виси над Земята на височина 4800 км, а Луната е същият диск, но на височина 4100 км.

Роуботам активно популяризира теорията си, говорейки с платени лекции в цяла Англия. Въпреки факта, че Роуботам многократно е обвиняван в измама и шарлатанство, неговите библейски идеи привличат вниманието на британската аристократка лейди Елизабет Блънт. Тя спонсорира дейността му в продължение на много години, а след смъртта на Роуботам оглавява основаното от него Zethetic Society. След смъртта на Блънт обществото постепенно запада, докато не е възродено от Шентън под формата на Международното общество за плоска земя.

Как плоскоземците отхвърлиха Гагарин

Въпреки странните си възгледи Шентън е приет в Кралското астрономическо и географско дружество, което играе в ръцете на пропагандата на концепцията за плоската Земя. Освен това той успешно се възползва от медийния шум, който началото на космическата ера предизвика – изстрелването на съветския Спутник през октомври 1957 г. и полета на Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.

Шентън “доказа” в медиите, че съветските космически кораби не могат да излязат в орбита, защото плоската Земя не може да има орбита. Според него те просто са летели в кръг над Земята на голяма височина.

Американската лунна програма, която направи възможно получаването на висококачествени снимки на нашата планета, нанесе голям удар върху популярността на неговите идеи. На тях винаги се виждаше само една страна, а не всички континенти наведнъж, както следва от концепцията за плоска Земя. „Загубихме много членове на нашето общество заради тези абсурдни полети на Аполо“, оплака се Шентън .

Защо плоскоземците не повярваха “нито на американците, нито на руснаците”

Британецът обаче не се предаде. Той обяви, че изображенията, получени от НАСА, са изфабрикувани, а всички данни от СССР и САЩ, потвърждаващи сферичността на Земята, са резултат от „заговор“. „Тези американци и руснаци са адски хитри. По една или друга причина те очевидно искат да мислим, че светът е кръгъл. Някои от снимките бяха направо фалшифицирани. Студийни снимки, вероятно“, настоя Шентън.

„Фалшив“ и „конспиративен“ Шентън тогава обяви кацането на човек на Луната. Тази позиция все още се поддържа от плоскоземителите.

„Има много налични ресурси, които ни показват, че не можем да се доверим на фотографски доказателства от организации като НАСА . Те не трябва да се вземат под внимание, тъй като се характеризират с постоянни промени в изображението на Земята, непостоянно осветление в кадри от Луната и други нарушения, които се обсъждат надълго и нашироко от тези, които смятат кацането на Луната за измама, ”обществените казва уебсайтът.

Къде другаде вярват в плоската земя?

Въпреки най-добрите усилия на Шентън и неговите последователи, Обществото на плоската земя остава маргинална организация до края на 20 век. В своя пик в Англия тя имаше около 3500 членове. Те имаха още по-малко поддръжници в други страни. Идеите на плоскоземците получиха втори вятър с развитието на Интернет. Съмишленикът и съименникът на основателя на обществото Даниел Шентън през 2004 г. стартира интернет форум, посветен на плоската Земя , около който се формира нова конспиративна общност. Самият Шентън впоследствие премества офиса си от Лондон в Хонконг.

Междувременно привържениците на плоската земя започнаха да надигат глава в други части на света. И така, в Италия от 2010 г. насам се появиха групи от теоретици на конспирацията, които проведоха няколко срещи в Сицилия. Те нарекоха НАСА “космически Дисниленд, в който астронавтите са актьори”, а в същото време обвиниха Сорос в изкривяване на реалната картина на света. Бившият лидер на популисткото движение “Пет звезди” Бепе Грило се възхити от “духа на свободата” на италианските плоскоземци и им обеща подкрепата си.

Какво казва Юрий Лоза

В началото на 2000-те години теорията за плоската земя започна да набира популярност и в Русия. „Тази идея е в главата ми от много дълго време. И се оформи с появата на интернет, с появата на куп алтернативна информация. преди 15 години. Започнаха да се появяват отговори на въпроси “ , каза привърженикът на плоската Земя, певецът и композитор Юрий Лоза пред NEWS.ru. Лоза е уверен, че концепцията за плоска Земя ни позволява да отговорим на въпроси, на които не може да се отговори от академичната наука.

„Все още учих в геофакултета. Взех курс по геодезия, геофизика. Оттогава имам въпроси. И сега, когато интернет се разви и има много информация, която не беше достъпна преди, веднага намерих отговори на тези въпроси. Учих сухоземна хидрология. И защо реката тече над топката, не разбирам. Не може да тече върху топката “, каза източникът на NEWS.ru.

Според него няма “нито един модел на река върху сферична повърхност”. „Никой не може да създава. Равната е пълна с тези модели, колкото искаш. Ние сами направихме тези модели в училище. На равна повърхност всички те действат, на топка нито една. Тя теоретично не може, защото има закони за общуване на съдовете “, каза Лоза.

„Ако погледнете облаците, те винаги вървят по права линия. И ако погледнете Земята в далечината, изглежда, че тя е огъната. И облаците не се огъват. И те са на еднаква височина над Земята. Това означава, че Земята не се огъва. Просто оптичен ефект. Много прости отговори на прости въпроси”, завърши музикантът.

Какво казва съвременната наука

„Според мен само злонамереност може да популяризира такава идея, въпреки факта, че всеки, който е летял със самолет, е виждал, че Земята не е плоска. Много смешно и глупаво. Винаги има хора, които искат да се присъединят към някаква сензация, така че не се учудвам, че такава глупост може да бъде последвана от такива тълпи ”, каза академик Александров пред NEWS.ru.

А научният директор на Левада център (социологическата служба е включена от Министерството на правосъдието на Руската федерация в регистъра на НПО, действащи като чуждестранни агенти) Лев Гудков е сигурен, че разпространението на антинаучни и конспиративни идеи в обществото показва идеологическа криза. В допълнение, нарастващата популярност на маргиналните теории е сигнал за спад в качеството на образованието. „Това е следствие от слабостта на научното образование в училищата. Качеството на училищното образование пада. Авторитетът на учителите пада. И интересът на учениците към природните науки е намалял“, каза социологът пред NEWS.ru.

Колко руснаци вярват в плоската земя

Според проучване на VTsIOM, проведено през 2020 г. , около 2% от руснаците, тоест три милиона души, вярват в плоската Земя.

„Хората, особено в провинцията, повтарят това, което са чули по телевизията, в църквата или от други. Това е проява на магическо съзнание, объркване, криза и несигурност на представите за реалността, които продължават от началото на 90-те години. Всички тези заклинатели, които се появиха в началото на 80-те и 90-те години, Чумак, Кашпировски. И общият възход на конспирацията, митологичните идеи – суеверия, магия, вяра в злото око. Това е една от формите на разпадане на обичайната картина на света“, обясни пред NEWS.ru Лев Гудков.

Според акад. Евгений Александров основната отговорност за популярността на подобни антинаучни хипотези са медиите.

„Винаги свързвам това с безотговорната дейност на нашите медии, особено телевизията, която е напълно обсебена от всички дяволии. Показва всякакви “психически битки”, всякакви глупости, вместо да обяснява на хората, че всичко това са глупости. Те буквално го отпечатват върху главите на хората, включително и на “плоската Земя”. Те показват предавания, посветени на тези изроди по телевизията, и не дават никакъв противовес“, оплака се ръководителят на комисията за борба с псевдонауката на Руската академия на науките в интервю за NEWS.ru.

В какво вярват американците?

Фактът, че Земята е плоска, се вярва и в Съединените щати. 2% от американците са твърдо убедени в това, 14% все още не са решили. Това показа проучване на YouGov преди пет години .

Нещо повече, 52% от американските плоскоземци описват себе си като „изключително религиозни“. Младите хора са по-склонни да се поддадат на тези идеи. Сред американците на възраст от 18 до 24 години само 66% са съгласни, че Земята е кръгла. През 2017 г. в Северна Каролина се проведе първата “Международна конференция за плоска земя” , билетите за която бяха продадени за $249 и бяха много търсени.

Кой друг продължава делото на гонителите на Галилей

Преди няколко години британският таблоид The ​​Daily Mail описа в цветове субкултурата Hollow Earth. Техният мозък, Родни Клъф, твърди, че има “хиляди последователи” в кралството. Те са убедени, че в нашата планета има празнота и в нейните дълбини се крият „извънземни, викинги и нацисти“. Полоземелчики не изключват лично Хитлер да се крие в Земята.

В нашия век има и преки поддръжници на геоцентричната система на света. През 2020 г. магистърът по физика в университета Клемсън (Южна Каролина) д-р Дани Фокнър написа статия за „възхода на геоцентризма“. Още през 1967 г. канадският учител Уолтър ван дер Камп, който отрича учението на Коперник, започва да проповядва сред местните християни и привлича стотици поддръжници в своите редици.

А най-забележителният геоцентрист днес е американецът Робърт Сангенис , възпитаник на Уестминстърската теологична семинария, който периодично преминава от католицизъм към протестантство и обратно. Той твърди, че Римокатолическата църква е сгрешила, когато е реабилитирала Галилео Галилей. През 2007 г. Сангенис публикува Galileo Was Wrong with Robert Bennett . Между другото, рейтингът й в Amazon е солидна четворка. „Героична, ползотворна работа! В полза на онези колебливи души, които искат да знаят истината“, пишат ентусиазирани рецензенти.

https://news.ru/