Моето поколение доживя да живее в страх за заплаха за война. Без някой да е заявил или поне да е споменал някъде по някакъв повод, че иска да нападне България. Да уточним. Конкретно става за въпрос, че Русия иска да нападне България.

Западни медии, а и български – ние вече се броим за Запад /не става въпрос за жизнен стандарт, правосъдие, медии или ефективно законодателство/. Става въпрос, че сме член на НАТО. Та тези медии обявиха, че войната между Русия и Украйна ще започне на 16 февруари, някои специалисти от САЩ дори прогнозират, че на третия ден от започването на войната Киев ще падне под ударите на Русия.

От първата камбанария – САЩ, Англия, Полша, НАТО /там е и България/ твърдят, че войната ще започне на 16 февруари или всеки един момент и дори евакуират дипломати и съграждани от Украйна или поне от Киев.

От втората камбанария – Украйна, вече твърдят, че няма изгледи такава война да започне, поне тези дни.

От третата камбанария – Русия, твърдят, че нямат и намерение да започват война, тъй като смятат украинците за братски народ, а и че в Украйна живеят много руснаци.

От четвъртата камбанария, Луганската и Донецката народни републики /непризнати до този момент от никого/ твърдят, че очакват провокация от страна на украински националистически и наемнически паравоенни формации да ги провокират с военни действия и така да започне локална война с конвенционални оръжия, която може да се превърне в мащабна с използване на модерни оръжия за масово унищожение.

В центъра на това напрежение е и неспазването или незачитането на Минските споразумения от страна на украинските власти, продукт на преговорите между Германия, Франция, Русия и Украйна. Други твърдят, че напрежението е поради Газопровода „Северен поток 2“, който се оказва конкурент на втечнения газ от САЩ. Трети дават за пример т. нар. анексиране на Крим /да не забравяме, че той е бил и български/  и забравят пътя на Косово към суверенна държава, както и раздробяването на бивша Югославия. Руснаците твърдят за нарушаване на договор между НАТО и бившия СССР от 1997 г. относно разширяването на НАТО. Но има и упреци, че всяка суверенна държава решава сама къде и с кого да бъде съюзник.

Има и още камбанарии, чиито камбанки дрънкат силно в една или друга посока, но от тях при една мащабна война, да не дава Господ, на само че нищо не зависи /освен силата на шума/, но биещите камбаните вече проверяват изправни ли са самолетите им, които да излетят навреме!!! На Запад или на Изток.

16 февруари не е само днес. Поне до 24.00 часа.

Да не се изсилвам какво става в другите държави. В България на гърба ни са галопиращи цени на електрическия ток и всичко зависещо от този факт, а то е всичко – от хляба и млякото до детските и бебешките обувки, че и за цените на погребенията /по време на мащабна война за българите могат и да се окажат безплатни, защото при употреба на ядрени и други съвременни оръжия няма и да има какво да се погребва/.

В главата ми все е една мисъл на покойния вече кореспондент на БНТ Георги Колев /Една такава борба за мир настана, че един ден един с друг няма да можем да се срещнем, освен на оня свят, ако изобщо има такъв/.

Да се надяваме за мирен изход от кризата. Защото имаме и деца, и внуци, а някои имат и правнуци. Живели сме и сме се трудили за тяхно добро. И за тяхно щастие. И за да бъдат живи и здрави. Години напред. Дори когато нас вече няма да ни има по законите на природата. А не по законите на войната!

Такъв е животът!

Има нещо гнило в тази поредна световна криза! – би написал Шекспир, но и той вече не е жив, просто за информация на някои съвременни българи.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
  2. СЛАМКАТА…
  3. РАСТАВИЦАТА COVID-19
  4. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
  5. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
  6. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
  7. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
  8. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
  9. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  10. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
  11. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  12. ФЕЙСБУК ШОУТО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021
  13. ВИСОКОСНАТА 2020 ГОДИНА БЕ ВРЕМЕ НА НЕСИГУРНОСТ, НЕДОВЕРИЕ И СТРАХ
  14. НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ
  15. ТЪЖЕН ПЪРВИ СНЯГ
  16. ВРЕМЕ ЗА… РАКИЯ
  17. ИМА НЕЩО ГНИЛО В… ИНФОРМАЦИЯТА ЗА COVID-19
  18. ОБЕКТИВНА ПОМИЯ ЛИ Е РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ?
  19. ОТ ВСЯКА КАМБАНАРИЯ – РАЗЛИЧЕН ХОРИЗОНТ ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г.
  20. ЛЪЖИ И МЪЛЧАНИЕ ИЛИ ЛИПСА НА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ?…