На откриването на птичия ловен сезон през август 1990 г. в една ловна хижа из дебрите на Добруджа, домакините се похвалиха с пъдпъдичи яйца на очи. Беше оригинално. Но нашите мъжки очи изтекоха по „очите“ на сервитьорката, забулени в прозрачната й блузка. Там някъде се криеше демокрацията, която празнувахме с пъдпъдъче меню…

Беше време, когато от току-що избраното Велико народно събрание очаквахме да възроди Велика България…

Наивници на средна възраст!

Такъв е животът!

По-късно се оказа, че наистина сме ослепели от онези „очи“, за които българите си имат по-конкретна дума – цици.

Цели 31 години се цицондрихме, за да открием сега – в сезона на рибената чорба, пържения сафрид и непастьоризираното пиво, че сме сърбали рибена чорба от свински крачета, телешко рагу и мас от сом.

Такъв е животът!

Що се отнася до рибената чорба, старите рибари от Шабла я правеха най-вече с риба. На излизане от морето хвърляха във вечно димящия голям казан подбрана риба, тогава калканът не беше кът, и докато прехвърлят рибата в лондрите идва най-готиното време. Привечер, когато се разсипваше по тенекиените канчета чорбата, която всеки си овкусяваше със знаменитата шабленска саламурика /лющян, наречен още дивисил, люти чушки, счукан чесън и оцет, лимоните бяха кът и им се радваха по къщята като на цвете в голяма саксия/. Незменно следваше рибарски танц с пълна чаша с ракия на челото. Децата се учихме да танцуваме също с чаши, но в тях имаше лимонада, ракията не биваше да се разсипва, защото морските русалки не позволявали божествена течност да се пилее, тя давала мъжка сила на рибарите, когато… Не е за разправяне пред непълнолетни, шабленските рибари не си позволяваха такива приказки пред деца.

Такъв е животът!

После времената се смениха. В рибената чорба някои започнаха да слагат хайвер, други пък – миди, трети пускат на кубчета пролетни картофи и девствени морковчета, подправят и с мащерка, правят саламурика с лютеница… А някои, по Южното Черноморие, дори не знаят що е то саламурика и се гордеят, че столичани им сърбали чорбата и ги хвалели, че тя е божествена.

Божествен буламач!

Такъв е животът!

Времето от началото на март до 11 юли, а може би и след това, ще влезе в съвременната българска история като най-голямото обществено откритие на остатъците от български народ, че всъщност 31 години сме духали рибена чорба, сварена от свински крачета, телешко рагу, овчи опашки и мас от сом /за докарване на вкус на риба/, овкусена от политически обещания и интриги, често поднасяна в медийни подлоги по ефира, вестниците и великото откритие на самородните журналистически гении – фейсбук.

Такъв е животът!

Разбра се, а дали е така или иначе, докато милиони българи са духали цели 31 години супата и някои дори са се гърчили и умирали в недоимък и безверие, други са крали /или не/ с милиони и милиарди и са радвали очите на народа с готини цици и дупета, докато мозъкът му се изръси в гащите – отпред и отзад…

После защо мнозина българи страдали днес от разстройство, наречено още депресия, неверие, безразличие, двуличие, триличие и т.н.

Такъв е животът!

Рибена чорба със свински крачета от управляващи, телешко рагу и овчи опашки от управлявани и мас от сом, за който само можем да подозираме в кой чуждестранен гьол е уловен… Важно е саламуриката да е вкусна, за да е приятно на душата, докато вдигаме наздравица за новодошлия главен готвач.

Такъв е животът!

Димитър ДУКОВ

  1. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  2. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
  3. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  4. ФЕЙСБУК ШОУТО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021
  5. ВИСОКОСНАТА 2020 ГОДИНА БЕ ВРЕМЕ НА НЕСИГУРНОСТ, НЕДОВЕРИЕ И СТРАХ
  6. НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ
  7. ТЪЖЕН ПЪРВИ СНЯГ
  8. ВРЕМЕ ЗА… РАКИЯ
  9. ИМА НЕЩО ГНИЛО В… ИНФОРМАЦИЯТА ЗА COVID-19
  10. ОБЕКТИВНА ПОМИЯ ЛИ Е РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ?
  11. ОТ ВСЯКА КАМБАНАРИЯ – РАЗЛИЧЕН ХОРИЗОНТ ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г.
  12. ЛЪЖИ И МЪЛЧАНИЕ ИЛИ ЛИПСА НА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ?…
  13. ЧЕРНИТЕ РЕКОРДИ НА СЕДМИЦАТА
  14. А ПОРТРЕТЪТ ОТ СТЕНАТА ТЪЖНО МЕ СЛЕДИ…
  15. НОВИ СОРТОВЕ КРАСТАВИЦИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА COVID-19
  16. ВЪВ ВИНОТО Е ИСТИНАТА… ТРИФОН ЗАРЕЗАН В ОДРИНЦИ /СНИМКИ+ВИДЕО/
  17. БРЕКЗИТ
  18. „ЗАЙЧЕТО“ Е В „ХРАСТИТЕ„ НА СЪСЕДИТЕ
  19. И МЛАДИТЕ ЗНАЯТ НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ
  20. ТАКЪВ Е ЖИВОТЪТ