От НДТ с радост научихме, че кметството и Общинският съвет на Добрич правят организация златното ни момиче Стойка Кръстева да стане почетен гражданин на родния си град Добрич за 2021 година. Щастливи сме да научим новината, която искат да стане факт хиляди добруджанци, които с просълзени от радост очи следяха поредицата от победи на Стойка Кръстева на олимпийския ринг в Токио. Но в събота, на 7 август сутринта, сълзите на радост бяха придружени и с невероятните емоции, че Добрич и Добруджа имат своя първи олимпийски шампион. Мнозина се поздравяваха, звъняха си по телефони, обаждаха се на  роднини, приятели и познати в чужбина, изпращаха си един друг снимки и видеа от триумфа на дъщерята на Добруджа. Невероятна, неописуема радост донесе Стойка на Кръстева на хиляди и хиляди българи у нас и в чужбина.

Събитието е знаменателно и с още един факт. Той е, че първият олимпийски медал за България е извоюван от още една легендарна личност на Добрич, също в бокса.  Този бронзов медал Борис Георгиев – Моката, спечелва в трудни битки, дори след доказано по-късно ощетяване на американски съдия в интрига за осигуряване на по-лесен противник на САЩ за финала. Годината е 1952, това е Олимпиадата в Хелзинки, на която България се появява за първи път в следвоенната история на света. Победата възпламенява боксовата школа в Добрич. Тогава Борис Георгиев е на 23 години. Би се радвал много, много би се радвал този изключително честен и етичен спортист на олимпийското злато на Стойка Кръстева, но за съжаление почетният гражданин на Добрич напусна този свят на 29 януари 2017 година. Убедени сме, че по това време се е радвал на победите на златното ни момиче на европейския и световен ринг.

Редно е да кажем, че Добрич има още един олимпийски медалист. Това е Стефан Димитров, роден в каварненското село Травник. Тежкоатлетът ни спечели сребро на Олимпиадата в Москва през 1980 г.

Добрич и Добруджа имат още мнозина олимпийци, които са донесли слава на България, макар и да не са спечелили олимпийски медали, но буквално докосвайки се до тях.

Надеждите ни са на бъдещи олимпиади отново да аплодираме, да се радваме и да плачем от радост за победи на добруджанци.

Трябва да отдадем заслуженото и на първия треньор на Стойка Кръстева, открил и възпитал в победоносен стил и дух олимпийската ни шампионка. Това е Стефан Петков, роден в село Смолница. И той ще има щастието да прегърне просълзен и да поздрави лично израсналото пред очите му дете, днес първи български олимпийски шампион за жени.

Приличат ни на Добрич такива срещи и празници.  Гответе се, добричлии, съвсем скоро да посрещнем подобаващо Стойка Кръстева в Добрич. На летището в София посрещнаха Стойка Кръстева с родопски гайди. Ние в Добрич ще я посрещнем като наша дъщеря с нашия си химн „О, добруджански край…“

Благодарим ти, Стойке, за златото, за радостта и гордостта, които донесе на България, Добруджа и Добрич!!! Благодарим и на цялото ти семейство, на треньорите, на всички, които те подкрепяха по трудния път към олимпийския връх!!!

Бъди ни жива и здрава, бъди идол на младите  ни спортисти!

Такъв е животът!