• Според информацията до момента отговорни са трима военнослужещи от украинската армия. Двете групи са се спречкали като причината за това е била незначителна

Двама етнически гърци са загинали при стрелба на украински военнослужещи, а други двама са ранени, съобщава електронното издание на гръцкия в. “Катимерини”, позовавайки се на информация на гръцкото външно министерство. Инцидентът е станал в района на село Гранида в Източна Украйна, съобщава БТА.

Според информацията до момента отговорни за смъртта на етническите гърци са трима военнослужещи от украинската армия. Двете групи са се спречкали като причината за това е била незначителна.

Външният министър на Гърция Никос Дендиас е поискал да проведе телефонен разговор с украинския си колега Дмитро Кулеба, за да подчертае необходимостта от защита на гръцката общност в Украйна.

В района на град Мариупол в Югоизточна Украйна живее гръцка общност, наброяваща 120 хиляди души.

По-рано днес гръцкото външно министерство призова гръцките граждани в Украйна да напуснат “незабавно” страната. Препоръките към намиращите се там гърци е да се свържат с гръцкото посолство в Киев, а планираните към Украйна пътувания да бъдат отменени.

Гърция е намалила състава на дипломатическото представителство в украинската столица и е пренасочила служители към гръцкото генерално консулство в Мариупол.

https://blitz.bg/