Ветровита беше 2021 годината. И така си отива ден след ден в миналото. Вятърът си знае неговото. Издухва вкупом идеи, пари, партии, политици, хора, фирми…Издухва всичко ново, което остарява, било за ден, било за десетилетие или век…

Такъв е животът!

Спомням си един виц. Свекървата се разболяла и извикала снаха си на смъртния одър. Дъще, отивам се вече и да ти кажа последното си желание. Не ме заравяйте. Кремирайте ме. После разпръснете праха из градинката ни. Много я обичам! Снахата я помилвала нежно по косите и нежно прошепнала: Със сина ти много те обичаме, но няма да разпръснем праха ти из градината. Ще задуха вятър и пак ще влезеш в спалнята ни…

Тази история я разказвам, защото много ми прилича на политическия живот в България. Който падне от власт, все се кълне, че ще бъде конструктивна опозиция. А новодошлите пък си мислят като как да ги кремират и да хвърлят урната с праха им на дъното на морето. Но така че археолозите след години да не я открият и изложат в музея като безценен артефакт.

Такъв е животът!

По китайски годината започна като метален бял бик, а по славянски – като пеещ петел.

По китайски цяла година развявахме пандемията COVID-19 като прани гащи на рогата на вола, както се шегуваше Бай Дяко /баща ми/. А по славянски петелът крякаше и раздухваше с крила огъня на ваксинирането. И оттук, и оттам да погледнем нещата, пак сме първи сред последните и последни сред първите и по ваксиниране, и по смъртност. И пак сме невярващи и неинформирани…

Такъв е животът!

По китайски бихме и китайците по избори за една година. Три пъти избирахме парламент и един път /вижте, тук не можахме да поставим рекорд на Гинес/, само един път, но на два тура, си избрахме президент.

Пустият му бик от рог на рог подхвърляше партиите, накрая на арената излезе нов тореадор, развя червен плащ и с американска шпага, така казват познавачите, прободе тежко ранения звяр. Петльо изкряка „Той е мъртъв, Да живее Този!”, а мисирките подеха мелодията на прехода с надеждата новодошлият стопанин на фермата България  да им сипе царевица от новата реколта.

Ерата Бойко Борисов си отиде. Влязохме в четиризвездната ера Кирил Петков.

Изведнъж си спомних, че ласкатели пуснаха по някое време водка „Борисов”, имаше и вино „Борисов”, а какви подаръци се носеха на рождения ден на премиера Бойко Борисов… Дори рожденият ден на Тодор Живков бледнее пред блясъка на лидера от Банкя. Казвам го, за да припомня, че рождените дни на Кирил Петков и Асен Василев са на 17 април 1980 г.  и на 9 септември 1977 г., просто така, да не ги пропуснете. И все пак внимавайте с датите, да не ги объркате с Априлския пленум и Девети септември. Прахът на тези две дати с всеки ден намалява, но от време на време влиза в спалните на хората. А на някои дори в главите им. Не всички от това поколение са измрели…

Такъв е животът!

Преживяхме едни промени и сега пак се надяваме на промени… На същите промени. Параграф 22. Такива сме си българите. От 1878 година и до днес, че чак и за утре… И за другото утре.

Когато си плащате днес сметката за ток, за вода, за парно, когато си зареждате автомобила с нафта, бензин или газ и скърцате със зъби, спомняте ли си, поне тези на около 50 години, че бяхме опиянени, когато влязохме в Европейския съюз. Когато министър-председателят и цар Симеон Сакскобургготски и президентът Георги Първанов си сложиха подписите върху договора за присъединяване и удариха печата на България. Имаше тогава хора, които се гневяха, че зад тези подписи стои затваряне на ядрени реактори в АЕЦ „Козлодуй” и уверение, че няма да се строи АЕЦ „Белене”. После имаше и един голям шлем, да си спомняте, за някакъв си „Балкански поток”, който направи едно завойче и стана „Турски поток”. После Не-Да-Не-Да… на АЕЦ „Белене”… Някои от тези хора да ги срещате всекидневно сега по вестници, телевизии, радиа? Те си живеят в „нелегалност” днес на топло и в лукс и хич ги е не еня за цените на бензина, парното, водата, нафтата, газа, тока! И защо ли?

Защото такъв е животът?

И металният бял бик, и крякащият петел дрънчаха и още дрънкат оръжие. Все по-силно. Да се надяваме, че дрънкането няма да премине в грохот през задаващата се година на китайския черен воден тигър и настъпващата славянска година на златорогия бик. Не искам и да повярвам, че могат да се сбъднат думите на пренеслия се с насмешка в оня свят колега Георги Колев /първи окръжен кореспондент на телевизията/ „Една такава демокрация ни хваща, че един с друг няма да се видим!” И поглеждаше към небето за самолети… После вдигахме по чаша бира и си пожелавахме да сме живи и здрави.

Да сме живи и здрави през 2022 година и много години след това!

Надеждата крепи човека, а Господ си знае работата!

Такъв е животът!

Да не забравя да ви пожелая и успех, и щастие, и радостни мигове на Коледа, на Нова година, а и през всичките дни на идващата 2022 година!

Честита Коледа! Весела Нова година!

Димитър ДУКОВ

  1. СЛАМКАТА…
  2. РАСТАВИЦАТА COVID-19
  3. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
  4. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
  5. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
  6. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
  7. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
  8. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  9. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
  10. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  11. ФЕЙСБУК ШОУТО ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021
  12. ВИСОКОСНАТА 2020 ГОДИНА БЕ ВРЕМЕ НА НЕСИГУРНОСТ, НЕДОВЕРИЕ И СТРАХ
  13. НА ЛОВ ЗА СТУДЕНТИ
  14. ТЪЖЕН ПЪРВИ СНЯГ
  15. ВРЕМЕ ЗА… РАКИЯ
  16. ИМА НЕЩО ГНИЛО В… ИНФОРМАЦИЯТА ЗА COVID-19
  17. ОБЕКТИВНА ПОМИЯ ЛИ Е РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗА БЪЛГАРИЯ?
  18. ОТ ВСЯКА КАМБАНАРИЯ – РАЗЛИЧЕН ХОРИЗОНТ ЗА ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ 1944 Г.
  19. ЛЪЖИ И МЪЛЧАНИЕ ИЛИ ЛИПСА НА ДОСТОЙНА ДЪРЖАВНИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ?…
  20. ЧЕРНИТЕ РЕКОРДИ НА СЕДМИЦАТА