• Прословутото френско списание “Charlie Hebdo” се изгаври с жертвите на чудовищните земетресения в Турция

Френското сатирично списание “Шарли Ебдо” предизвика възмущение след карикатура във връзка с двете смъртоносни земетресения в Турция на 6 февруари. Карикатурата, споделена под заглавие “Карикатура на деня” в Twitter, показва срутени и повредени сгради, обърната кола и купища отломки. В горния десен ъгъл на карикатурата пише “Земетресение в Турция”, а в долния край: “Дори няма нужда да се изпращат танкове!”.

Да не дава Господ две земетресения със сила 7.5 и 7.8  по Рихтер с разлика от около 8 часа да ударят Париж, съпътствани от още около 200 труса, някои от които с магнитуд около 6 по скалата на Рихтер. Тогава на кого биха се присмивали французите? Или може би ще помолят турски военни да им се притекат на помощ да вадят карикатуристите на “Шарли ебдо” изпод развалините. Майка ми Стефка, вечна й памет, обичаше да казва в такива случаи: Мярката, мярката!…

Такъв е животът!

От “Шарли ебдо” отдавна са изгубили мярката към нещастията!

Очевидно “Шарли ебдо” обича да се гаври с Турция и мюсюлманите. През октомври 2020 година списанието публикува на корицата си карикатура, на която Ердоган бе изобразен по гащи и с тениска да пие бира от кенче и да повдига полата на жена с хиджап, разкривайки голия й задник. Надписът на карикатурата гласеше: “Ердоган: Насаме той е много забавен”.

Такъв е животът!

Списанието обича да публикува карикатури на пророка Мохамед. По този повод президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси каза, че свободата на изразяване трябва да спре, ако обижда над 1,5-те милиарда мюсюлмани.

Тази гавра по-късно стана повод при ислямистка терористична атака в предградие на Париж терорист да обезглави учител, защото според президента Макрон “е учил на свобода на изразяване“ учениците си, давайки им за пример карикатурите на пророка Мохамед.

Такъв е животът!

Да си припомним, че същото списание публикува и карикатури за катастрофата на руския самолет в Синай, Египет. Тогава чеченският лидер Кадиров написа в Интернет: “Не мога да ги нарека животни, тъй като това ще оскърби невинните животни. Това са твари, боклуци, безполови същества, които нямат право на съществуване сред хората”.  Той отбеляза, че “е невъзможно да се измисли по-голяма гавра над болката на опечалените роднини и над болката на цялата страна” .

Такъв е животът!

Днес жертвите в Турция и Сирия вече наброяват около 9000 души. Сред тях са деца и възрастни, цели семейства, учени, спортисти, лекари… Трагедията е неописуема. Десетки страни, стотици хиляди хора помагат на пострадалите. Хиляди с риск на живота си денонощно работят, за да спасят възможно най-много хора сред руините. И с всеки ден надеждата угасва и угасва. Идва и денят, когато няма да може да бъде спасен и един човешки живот.

Мога да нарека само изрод всеки, който се изгаври с трагедията на всички засегнати от земетресенията – от загиналите до спасителите, наричам го изрод, колкото и талантлив да е. Не мога да си представя какво би било чувството му за хумор и сатира, ако под развалините биха били неговата майка и баща, братя и сестри, децата му. Никой никъде не е защитен от природните бедствия, нито от предизвикани или случайни катастрофи. Дори да е карикатурист в “Шарли ебдо”. Винаги съм си представял карикатурата като някакъв особен вид лекарство.  Може и горчиво да е. Дори да е непоносимо. Но да лекува.

Такъв е животът!

Трагедията в Турция и Сирия днес се нуждае не от някакви си карикатури за танкове. Нуждае се от смели спасители, лекари, медикаменти, хранителни продукти, облекла, от съпричастност и съчувствие. От помощ, както за изваденото новородено изпод развалините в Сирия, така и за всички осакатени или осиротели, останали без покрив над главите си, без топлинка и надежда днес за утрешния ден.

Такъв е животът!

Не ми се иска и да повярвам, че “Шарли ебдо” би публикувало карикатури, осмиващи всички онези милиони хора, които тези дни помагат кой както и с каквото може на пострадалите и страдащите от двете смъртоносни земетресения на 6 февруари 2023 година в Турция.

Такъв е животът! 

Димитър ДУКОВ

  1. ВРЕМЕ Е ЗА ПАРЛАМЕНТАРНА ДРОГА
  2. МАНДАТЪТ КАТО… МАНДАЛО
  3. ИГРА НА НАРОДНА ТОПКА В… НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
  4. ЗАДАВА СЕ ГОЛЯМ СКАНДАЛ НА БАЛКАНИТЕ
  5. КАКВО ОБЩО ИМАТ ЯЙЦАТА НА СВАКО ГАНЮ И MADE IN BULGARIA?…
  6. И ОТНОВО, И ОТНОВО ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ЮЖНА ДОБРУДЖА КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НЕ Е НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК
  7. СЕДМИЦАТА: СМРАЗЯВАЩИ… ГОРЕЩИНИ
  8. МИНИСТЕРСКИ ОСТАВКИ
  9. ВОЙНАТА?! ОТ ЧЕТИРИ КАМБАНАРИИ И НЯКОИ КАМБАНАРИЙКИ…
  10. 2021 ГОДИНА – ВЕТРОВИТА, НА РОГАТА НА МЕТАЛНИЯ БЯЛ БИК И С КРИЛАТА НА ПЕЕЩИЯ ПЕТЕЛ
  11. СЛАМКАТА…
  12. РАСТАВИЦАТА COVID-19
  13. НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СЕ СЪБИРА ДВА ПЪТИ В ОДРИНЦИ
  14. БЪЛГАРСКА РУЛЕТКА
  15. ДОБРИЧ СЕ ГОТВИ ДА ПОСРЕЩНЕ ДОСТОЙНО СВОЕТО ЗЛАТНО МОМИЧЕ  СТОЙКА КРЪСТЕВА
  16. ДЕН НА… ХАЙВЕРА
  17. РИБЕНА ЧОРБА СЪС… СВИНСКИ КРАЧЕТА, ТЕЛЕШКО РАГУ И МАС ОТ СОМ
  18. СЛАДОСТРАСТНАТА СЕДМИЦА НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
  19. УЧЕНИЦИ НАМЕРИХА ВОЛЯ И ТАЛАНТ, ЗА ДА НИ ИЗНЕСАТ УРОК ПОМЪДРОСТ
  20. ДНЕС Е ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТКРИВАНЕ НА 45-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ