Изборите за Европарламент ще се проведат между 6 и 9 юни

0
222

Следващите избори за Европейския парламент ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г.

Датите бяха избрани условно от посланиците на 27-те държави членки и ще бъдат обявени официално следващата седмица, когато министрите подпечатат решението, предаде Euronews.

Изборите се провеждат на всеки пет години в рамките на четири дни и се считат за най-големия транснационален вот в света: над 400 милиона имащи право на глас от различни националности са призовани да гласуват за своите политически представители в Европейския парламент по едно и също време.

Обновяването на депутатите води до промени и на най-високите етажи на Европейската комисия и Европейския съвет, което означава, че местата, които понастоящем заемат Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще бъдат отворени.

Фон дер Лайен все още не е потвърдила дали възнамерява да се кандидатира за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия, докато законът забранява на Мишел да продължи да ръководи Европейския съвет. Този пост е ограничен до два последователни мандата от по 2,5 години.

На предишните избори, проведени през май 2019 г., общата избирателна активност беше 50,66 %, което е с осем пункта повече в сравнение с вота през 2014 г.  https://bnr.bg/varna