У НАС – НАКРАТКО

0
1989

 

ПРЕЗИДЕНТЪТ наложи вето на разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените с параграф 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.  Президентът подчертава в мотивите си, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

ПОСТИЖЕНИЯТА ви в музикалното, поетичното и театралното изкуство, в науката и образованието са ярко допълнение на българския принос за по-добър и по-просветен свят. Това каза президентът Румен Радев, който връчи днес високи държавни отличия на талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева, и на големия български учен акад. Минчо Хаджийски. Радев каза, че днешното награждаване в Гербовата зала на “Дондуков” 2 е заслужено признание за безспорните професионални успехи на отличените.

“ТОПЛОФИКАЦИЯ” ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана информация, въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това обясни омбудсманът Мая Манолова пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба срещу дружеството заради отказ да получи отговори на поставено от нея запитване. Манолова е поискала от дружеството информация по ЗДОИ за т.нар. “юрисконсултски възнаграждения”, които “Топлофикация” прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

РОДИТЕЛИТЕ трябва да носят наказателна отговорност за т. нар. ранни бракове на децата им, каза в Пещера министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът определи проблема като “една от най-трудните задачи” при обхващането на децата в образователната система.