Спектакълът „Монолози за вагината“ получи две награди „Златен кукерикон“

0
64


„Монолози за вагината“ от Ева Енслър получи две награди „Златен кукерикон“ на церемония, състояла се тази вечер в Сатиричния театър.

Спектакълът на театър „Бонини“ бе отличен в категорията „Женска роля“ –  за изпълнението на Светлана Бонин,  както и за режисурата на Стоян Радев.

За мъжка роля призът отиде при Калин Врачански – за ролите на Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори“ от Кен Лудвиг в благоевградския театър „Н. Й. Вапцаров“. Режисьор е Асен Блатечки, 

За най-добър спектакъл бе обявен „Онзи, другият Ню Йорк“ – авторско представление на Ванина Кондова.

В категория, наречена „Млада надежда“, фаворит бе Пепа Николова – за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев, режисьор  Павло Гатилов в ДТ „А. Будевска“, Бургас.

Режисьорът Теди Москов прие лично „Златен кукерикон“ за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев. Досегашни носители на приза са Нина Димитрова (2023), Ицхак Финци (2022), Пламен Марков (2021), Андрей Аврамов (2020), Татяна Лолова (2019) и Славчо Пеев (2018).

Режисьорът Борислав Чакринов (1961-2024) бе удостоява посмъртно с извънредна награда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър.

„Кой не знае“ бе темата на наградите тази година.

/следва

/ДД/



Източник БТА