ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
1599

 

ВЪРХОВНИЯТ представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова днес за помирение в Близкия изток след десетилетие на несигурност, сблъсъци и войни. Тя отправи този призив на първата досега среща на външните министри на страните от ЕС и от Арабската лига в Брюксел.

РУСИЯ Е ГОТОВА да обсъди с Киргизстан идеята за откриване на втора руска военна, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. “Това не е наша инициатива. Чухме за нея за пръв път”, увери Лавров. В публикувано в петък интервю за ТАСС киргизстанският посланик в Русия Аликбек Джекшенкулов заяви, че допуска в южната част на страната да бъде открита още една военна база на Русия. Според него това ще се дължи главно на нарастващата терористична заплаха откъм Афганистан.

САЩ не са обсъждали с Ирак запазване на американското военно присъствие в страната с цел да бъде наблюдаван Иран, заяви президентът на Ирак Бархам Салих.  Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред телевизия Си Би Ес, че Вашингтон смята да запази военното си присъствие в Ирак, за да наблюдава Иран и целия Близък изток.

БИВШИЯТ КМЕТ на Сан Салвадор Наиб Букеле се обяви за победител на президентските избори в Салвадор. Победата на Букеле още на първи тур бе призната от двамата му основни противници – Карлос Калеха, кандидат на дясната партия Националистически републикански съюз (АРЕНА) и Уго Мартинес, излъчен от лявата партия Фронт за национално освобождение “Фарабундо Марти” (ФМЛН).

ТУРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ Реджеп Тайип Ердоган заяви, че правителството му поддържа контакти “на ниско равнище” с Дамаск посредством службите за разузнаване. Това е първото потвърждение, че между Анкара и Дамаск има преки контакти. “Макар и това да е вашият враг, не можете да скъсате всички връзки с него”, каза Ердоган. Той изрази надежда, че САЩ ще се изтеглят скоро от Сирия, защото Турция не желае да живее под заплахата на подкрепяните от Вашингтон кюрдски милиции.

САЩ ЩЕ ИЗПРАТЯТ 3750 военни на югозападната граница с Мексико за три месеца, за да окажат допълнителна подкрепа на митническите и граничните служители. С това общият брой на военнослужещите на активна служба, изпратени там в помощ на агенцията “Митници и гранична охрана”, ще стане приблизително 4350.