СПОРТНА ПАНОРАМА: ГАЛИН КОСТАДИНОВ РАЗВЯ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ В ИСТАНБУЛ; ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА ДЕРБИТО С ХЕБЪР; МОМЧЕТАТА НА ГЕОРГИ АНДРЕЕВ С ВАЖЕН УСПЕХ ВЪВ ВАРНА…

0
1697

ГАЛИН КОСТАДИНОВ РАЗВЯ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ В ИСТАНБУЛ

Добричлията Галин Костадинов спечели златния медал в дисциплината тласкане на гюле на Балканското първенство по лека атлетика за ветерани в зала. В „Атакьой Арена“ в Истанбул той триумфира във възрастова група между 35 и 40 години. Добруджанецът тласна 7-килограмовото гюле на 14.95 метра и това се оказа достатъчно за златния медал. Зад него останаха много опитни и доказани състезатели в тази дисциплина от Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Хърватска, Словения, Молдова.

Галин Костадинов е президент, треньор и състезател на СКЛА „Добрич”. Той е многократен републикански шампион и участник в летните олимпийски игри в Атина през 2004 година.

ВОЛЕЙБОЛИСТИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА ДЕРБИТО С ХЕБЪР

Волейболният отбор на Добруджа 07 изигра поредния си силен мач и победи лидера в Суперлигата на България – Хебър (Пазарджик). Момчетата на треньора Пламен Христов измъкнаха победата с 3:2 (26:24, 23:25, 25:17, 18:25, 19:17) в дербито на 20-ия кръг, играно в пълната зала “Добротица”. Така добричлии са на 4-о място във временното класиране с 13 победи, 7 загуби и 42 точки, с което запазват всички шансове да имат домакинско предимство в плейофите. От друга страна, Хебър остава начело със 17 победи, 3 загуби и 47 точки. В следващия, предпоследен, 21-и кръг от сезона Добруджа гостува на коравия тим на Пирин (Разлог), докато пазарджиклии са гости на Черно море (Варна). Срещите са в петък от 18,30 часа.

Първият гейм на срещата стартира силно за гостите от Хебър, които не се притесниха от атмосферата в залата и успяха да наложат своята игра в първите минути. “Тигрите” поведоха със 17:11, преди капитанът на домакините Велизар Чернокожев да се намеси и да насочи гейма в друга посока. След пет поредни точки за Добруджа нещата вече се изравниха и след отличен сервис в края на частта добричлии я измъкнаха с 26:24.

Втората част също беше много равностойна, като след няколко успешни атаки в края играчите на Хебър изравниха резултата – 1:1 след 25:23.

Добруджа бързо се върна в ритъм и поведе в третия гейм. След това позволи пълен обрат, но все пак добричлии отново взеха аванс при 15:12. Оттам вече тимът на домакините нямаше спирка и спечели с убедително 25:17.

Четвъртата част тръгна точка за точка, преди Хебър да успее да дръпне с 2-3 точки. Играта на “тигрите” от Пазарджик ставаше все по-убедителна и те увеличиха преднината си до 20:14. В крайна сметка Хебър спечели с 25:18 и вкара мача в тайбрек.

В петия решителен гейм Хебър поведе с 4:1. Добруджа постепенно успя да изравни при 7:7, след което дори дръпна с 10:9. Борбата за всяка топка и точка продължи, като се стигна до 16:16 след три спасени мачбола от страна на Хебър. “Тигрите” стигнаха до своя възможност да спечелят мача при 17:16, но не успяха да затворят тайбрека. Грешка на Хебър и атака на Велизар Чернокожев доведоха нещата до 18:17 за домакините. Последва страхотен блок на Александър Кордев – 19:17 и 3:2 за Добруджа.

Съставът на Добруджа 07: Александър Мжелский, Велизар Чернокожев, Игор Антонюк, Давиде Ковач, Денис Чавдаров, Александър Кордев – Николай Тодоров-либеро (Виктор Костадинов, Галин Николов).

Старши треньор: ПЛАМЕН ХРИСТОВ

МОМЧЕТАТА НА ГЕОРГИ АНДРЕЕВ С ВАЖЕН УСПЕХ ВЪВ ВАРНА

Хандбалистите на Добруджа изиграха поредния си силен мач и така направиха още една крачка към първата си цел в първенството – второто място в крайното класиране преди старта на плейофите в „А” РХГ. Момчетата на Георги Андреев победиха състава на Осъм (Ловеч) с 35:31, като мачът се игра в залата на Първа езикова гимназия във Варна, тъй като в Добрич няма отоплена подходяща зала за хандбал.

През първата част играта бе много оспорвана, а почивката дойде при резултат 14:13 за тима от Ловеч. След паузата ситуацията се промени и след като отбелязаха три безответни гола, „жълто-зелените” поведоха в резултата. След това те диктуваха събитията на игралното поле до края и заслужено спечелиха мача. Най-резултатни за Добруджа бяха Пресиян Русенов и Михаил Найчев с по 7 гола. Йордан Михайлов се разписа 6 пъти, Илиян Илиев отбеляза 5 гола, а Александър Димитров и Стилиян Стоянов – по 3. Явор Николов и Мирослав Симеонов добавиха по 2 попадения за успеха.

ЛЕКОАТЛЕТИТЕ НА ДОБРУДЖА-99 ОБРАХА МЕДАЛИТЕ В МЕЗДРА

Отлично се представиха състезателите на СКЛА Добруджа-99 в 17-ото издание на Републиканския шосеен пробег “Трети март” в Мездра. В надпреварата взеха участие над 30 клуба от цялата страна, а Радосвета Симеонова и нейните възпитаници спечелиха много отличия.

При девойките до 14 години Карина Димитрова завърши на второ място и се окичи със сребърен  медал. При момчета в същата възрастова група Ашкън Али финишира втори на 1000 метра. Анджела Георгиева участва при девойките младша възраст и след много здрава битка на 1000 метра завоюва златен медал. В последния старт участие взе и Радосвета Симеонова на 3000 м. За радост на своите възпитаници състезаващата се треньорка се справи с конкуренцията и триумфира с първото място.

ЗЛАТО ЗА РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО В ГЛАЗГОУ

Радослава Мавродиева спечели златен медал в тласкането на гюле от Европейското първенство по лека атлетика в зала. На шампионата в Глазгоу българката постигна резултат от 19,12 метра, което е нейно лично постижение. То беше регистрирано в петия опит. Мавродиева изпревари само с един сантиметър световната шампионка на открито от 2015 година Кристина Шваниц (Германия). Анита Мартон от Унгария взе бронзовия медал с 19.00 метра.

Атлетката ни вече има пълен комплект медали от европейски шампионати в зала след бронза през 2015-а и среброто в Белград преди две години. Титлата е първа на закрито за България от 2005 година насам. Тогава в спринта на 200 метра триумфира Ивет Лалова. “Всичко стана по естествен път. Това беше моето състезание. Трябваше да се случи и затова не смятам, че титлата ми е изстрадана”, каза при завръщането си от Глазгоу Радослава Мавродиева. “Това си беше моето състезание. Ако беше тласнала повече, имах сили да отговоря на предизвикателството. Тръгнах с освободено съзнание, не съм си поставяла за цел медал или титла и затова нещата се получиха. И големите фаворити са хора и нямат ден. Много е рано да говорим за световното първенство, нека първо доживеем”, коментира още Мавродиева.

ТИХОМИР ИВАНОВ ОСТАНА В ПОДНОЖИЕТО НА МЕДАЛИТЕ

Тихомир Иванов остана на крачка от медалите в скока на височина на Европейското първенство по лека атлетика в зала в Глазгоу. Възпитаникът на Георги Гетов завърши четвърти на втори пореден континентален форум в зала, след като зае същата позиция и в Белград преди две години. Сега 24-годишният плевенчанин раздели четвъртата позиция с представителя на Великобритания Крис Бейкър с по 2.22 метра.

Състезанието започна отлично за Иванов, който преодоля от първи опит 2.18 метра и 2.22 метра. Следващата височина от 2.26 метра обаче се оказа непосилна за него, както и за още петима от осмината финалисти. В третия си опит на 2.26 м българинът премина над летвата, но я закачи с крака си и тя падна. През този сезон Иванов изравни личния си рекорд в зала, който е 2.28 метра. Това беше трети пореден финал на европейско първенство в зала за Иванов, който беше четвърти в Белград преди две години и 14-и в Прага през 2015 г.

Европейската титла спечели ексцентричният италианец Джанмарко Тамбери, който триумфира с изравнен най-добър резултат в Европа за сезона от 2.32 метра. Той е световен шампион под покрив от Портланд 2016 и европейски на открито от Амстердам 2016. Сребърните медали с по 2.26 метра заслужиха гъркът Констадинос Баниотис и украинецът Андрий Проценко. И двамата преодоляха тази височина от трети опит, след като преди това бяха направили и под една грешка на 2.22 м.

МАРИЯ ЛАСИЦКЕНЕ ОТВЯ КОНКУРЕНЦИЯТА В СКОКА НА ВИСОЧИНА

Фаворитката Мария Ласицкене от Русия очаквано спечели титлата на скок височина на Европейското първенство по лека атлетика в Глазгоу. Действащата световна и европейска шампионка на открито Ласикцене победи с 201 сантиметра, като заслужи второ злато в кариерата си на континентален шампионат на закрито след Прага 2015.

Украинката Юлия Левченко завърши втора със 199 сантиметра и надгради представянето си от предишния еврошампионат в Белград 2017, когато стигна до бронза. Защитаващата титлата си Айрине Палшите (Латвия) завърши трета със 197 сантиметра.

ЦЕЦО СОКОЛОВ И ЛУБЕ С ПОБЕДА №20 В ИТАЛИЯ

Волейболният национал Цветан Соколов и неговият Кучине Лубе (Чивитанова) записаха лесна шеста поредна и общо 20-а победа в Суперлигата на Италия. Соколов и компания отнесоха като гости Топ Волей (Латина) с 3:0 (25:14, 25:15, 25:18) в мач от 23-ия кръг, игран пред близо 1800 зрители.

По този начин Лубе продължава да е на 3-о място във временното класиране с 56 точки след 20 победи и 3 загуби, само на точка от втория Тренто, който е с 57 след 19 победи и 4 загуби. В следващия 24-и кръг вицешампионите на Италия са домакини на коравия тим на Милано. Мачът е в неделя (10 март) от 19,00 часа българско време.

Цецо Соколов игра стабилно цял мач за Лубе и завърши с 10 точки (1 блок и 56% ефективност в атака). Най-полезен беше Йоандри Леал с 15 точки (1 блок, 4 аса, 77% ефективност в атака и 63% позитивно посрещане), а Османи Хуанторена добави още 12 точки (1 блок, 2 аса, 64% ефективност в атака и 100% позитивно посрещане!) за победата. За домакините от Латина словенският национал Тончек Щерн се отчете с едва 8 точки.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST