СПОРТНА ПАНОРАМА

0
70

 

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) С ОЧАКВАН УСПЕХ В КУБРАТ

Септември (Тервел) надигра в Кубрат едноименния тим с 4:0 в среща от 23-ия кръг на Североизточната трета лига. Селекцията на Георги Иванов-Геша премахна интригата само за няколко минути в началния четвърт час, информира sportal.bg. Владислав Мирчев откри резултата в 9-ата минута, а в 13-ата Танер Юсню удвои. Мирчев се разписа и десетина минути преди почивката. След нея гостите чувствително намалиха темпото. Извършиха и доста смени. Влезлият като резерва Кристиан Пешков вкара четвъртия гол в последните секунди на двубоя.

В друг мач от кръга Рилци (Добрич) спечели в Русе с 2:0 срещу Локомотив. Дейвид Венциславов осигури успеха с двете си попадения. Освен головете му имаше и три червени картона. Кулминацията настъпи в последните 19 минути. Първо Венциславов беше изведен сам срещу вратаря и го преодоля за 0:1. В 80-ата минута Добромир Филипов фаулира Гюрсел Осман от Рилци, който пък блъсна играча на домакините, а съдията отстрани и двамата. Само след около 120 секунди голмайсторът на „железничарите“ Бисер Георгиев отправи реплика към рефера и също получи червен картон. Накрая Венциславов реализира гол, копие на първото му попадение в мача.

*СЕВЕРОИЗТОЧНА ТРЕТА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXIII КРЪГ

Бенковски (Исперих) – Доростол (Силистра)     3:2

Локомотив 2022 (Русе) – Рилци (Добрич)   0:2

Дунав от Русе II (Русе) – Черноломец (Попово) 0:4

Черно море II (Варна) – Устрем (Дончево)  2:2

Кубрат 2016 (Кубрат) – Септември 98 (Тервел) 0:4

Спартак 1918 II (Варна) – Лудогорец III (Разград)       вчера

Фратрия (Бенковски, обл. Варна) – почива

Светкавица (Търговище) – почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Лудогорец III 18   14   3     1     53:10     45
  2. Фратрия 19   14   2     3     47:16     44
  3. Черноломец 20   13   2     5     38:20     41
  4. Черно море II 20 11   7     2     38:15     40
  5. Септември 98 19   12   4     3     35:16     40
  6. Спартак 1918 II 19   12   1     6     49:20     37
  7. Бенковски 20   9     2     9     39:29     29
  8. Рилци 20   7     6     7     31:24     27
  9. Доростол 20 7     4     9     25:42     25
  10. Устрем 19 6     3     10   27:39     21
  11. Светкавица 20 2     7     11   20:43     13
  12. Дунав от Русе II 19 2     4     13   14:49     10
  13. Локомотив 19 1     5     13   14:47     8
  14. Кубрат 20 1     0     19   8:68       3

ПРОГРАМА ЗА XXIV КРЪГ

20 април 2024 г., събота, 16:00 ч.

Септември 98 (Тервел) – Дунав от Русе II (Русе)

в Албена, стадион “Албена-1”:

Фратрия (Бенковски) – Черно море II (Варна)

Лудогорец 1945 III (Разград) – Локомотив 2022 (Русе)

Рилци (Добрич) – Бенковски (Исперих)

21 април 2024 г., неделя, 16:00 ч.

Кубрат 2016 (Кубрат) – Доростол (Силистра)

Черноломец 1919 (Попово) – Светкавица (Търговище)

Устрем (Дончево) – Спартак 1918 II (Варна)

 

НАДАЛ СЕ ЗАВЪРНА НА КОРТА С ПОБЕДА

Рафаел Надал спечели първия си мач на клей от две години. Испанската легенда победи италианеца Флавио Коболи с 6:2, 6:3 в мач от първия кръг на турнира в Барселона. За бившия номер 1 в света това бе първи мач от 5 януари и общо четвърти от началото на годината. Поради проблеми с контузии Матадора от Майорка изигра само четири мача миналия сезон и пропусна всички турнири на клей. Отсъствието му от корта доведе до свличането му до 644-то място в световната ранглиста. Влизането му в основната схема в Барселона е благодарение на “защитен ранкинг”, който той използва. Това обаче не му дава възможност да е сред поставените, и поради тази причина във втория кръг Рафа ще се изправи срещу номер 4 в схемата Алекс Де Минор.

Надал е рекордьор по отличия на турнира в Барселона, който е печелил 12 пъти, а от 2017 г. основният корт се казва “Писта Рафа Надал”. Именно на него той направи завръщането си. След дългото си отсъствие 37-годишният испанец показа колебания в началото на мача и допусна някои грешки. Това обаче не му попречи да контролира събитията на терена. Той постигна пробиви в четвъртия и осмия гейм. Рафа проби съперника си на два пъти в началото на втория сет, но и допусна един пробив. Постепенно той започна да играе все по-уверено и вкара някои от типичните си блестящи форхенди.

ТОДОР СКРИМОВ ПОДСИЛВА ЛЕВСКИ

Финалистът във волейболната ефбет Супер Волей Левски (София) е подготвил трансферна бомба за следващия сезон. “Сините” са си осигурили услугите на бившия национал Тодор Скримов, информира “Тема Спорт”. През последния сезон перничанинът бе част от руския тим на Динамо-ЛО (Соснивий Бор).

33-годишният Скримов имал намерение да приключи с чуждестранните авантюри и да се завърне трайно в България. Неговата кариера започва от Славия, но от 2007 година той живее зад граница. Първо се записва да учи във Франция, преминава през отборите на Пари Волей, Латина (Италия), Милано (Италия), НОВА, Новокуйбишевск (Русия), Вибо Валентия (Италия). От 2019 година играе твърдо в руското първенство, където защитава цветовете на Енисей (Красноярск).

Скримов ще заеме в Левски мястото на тръгващия си след края на сезона Алехандро Торо.

Аржентинецът прави втори много силен сезон, като бе с важна роля за спечелването на Суперкупата в началото на кампанията и класирането за финала за Купата и в първенството.

Важен момент за “сините” ще бъде кой ще поеме диригентската палка в състава след напускането на Симеон Николов. Талантливият разпределител заминава да учи в университета в Лонг Бийч (САЩ) през есента с друг играч на Левски – Александър Къндев. Двамата ще играят под ръководството на бившия селекционер на САЩ Алън Найп. В тима вече се подвизава друг доскорошен волейболист на Левски – централният блокировач Лазар Бучков. Една година в същия отбор изкара и братът на Симеон Николов – Александър Николов, който стана първият новобранец MVP на сезона.

Към колежанското първенство на САЩ ще се присъедини и друг играч на “сините” – Кристиян Титрийски. Диагоналът ще бъде част от тима на Хавай. Всичко това предполага сериозни промени в състава, воден от Николай Желязков. До известна степен те зависят от това къде ще играе Левски през новия сезон – в Шампионската лига като носител на трофея или в Купата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) като сребърен медалист. “Сините” започват битката за 15-ата си титла в събота, когато приемат в своята зала ЦСКА в първия финален плейоф. sportal.bg

БАЙЕР (ЛЕВЕРКУЗЕН) СПЕЧЕЛИ ТИТЛАТА В ГЕРМАНИЯ

Байер (Леверкузен) е новият шампион на Германия! “Аспирините” си осигуриха историческата първа титла след разгромна победа над Вердер (Бремен) с 5:0 и с 16 точки преднина са недостижими на върха пет кръга преди края на шампионата. Попаденията за състава, воден от Шаби Алонсо,  реализираха Виктор Бонифейс (25-дузпа), Гранит Джака (60) и Флориан Виртц (68, 83, 90). Така за пръв път след 11 години Бундеслигата има различен шампион от Байерн (Мюнхен). Освен това за пръв път от 2009 г., когато Волфсбург спечели “Сребърната салатиера”, има отбор, който е различен от баварците и Борусия (Дортмунд) и триумфира в германското първенство.

Тимът, воден от Шаби Алонсо, направи изключителна серия от 43 поредни мача във всички турнири без загуба и десет последователни победи в Бундеслигата. Вердер пък е със седем поредни мача без победа в първенството.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДРАМА ПРАТИ БОРУСИЯ НА ПОЛУФИНАЛ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Борусия (Дортмунд) изигра паметен мач и се класира за полуфиналите в Шампионската лига за първи път след повече от десетилетие. “Жълто-черните” сразиха с 4:2 Атлетико (Мадрид) в реванша от четвъртфиналите на своя “Сигнал Идуна Парк” и с общ резултат 5:4 продължиха напред. Марсел Забитцер беше големият герой за германския тим с двете си асистенции и решаващия четвърти гол. В спор за място на финала Борусия ще се изправи срещу Пари Сен Жермен, който елиминира Барселона.

Домакините направиха много силно първо полувреме и взеха аванс с попадения на Юлиан Брант (34′) и Ян Маатсен (39′). Атлетико отвърна в началото на втората част и изравни след автогол на Матс Хумелс (49′) и попадение на Анхел Кореа (64′). Последната дума обаче имаха футболистите на Един Терзич. В 71-ата минута Никлас Фюлкруг се разписа за 3:2, а в 74-ата Забитцер довърши мадридчани.

Борусия за последно прескочи четвъртфиналите на Шампионската лига през сезон 2012/13, когато стигна до финала на “Уембли”, но загуби от Байерн (Мюнхен). От началото на настоящата кампания в турнира тимът няма загуба у дома. През уикенда дортмундци надвиха с 2:1 Борусия (Мьонхенгладбах) и заемат пето място в Бундеслигата, с равни точки с четвъртия РБ Лайпциг.

БАРСЕЛОНА СЕ СРИНА В РЕВАНША, ПСЖ Е НА 1/2-ФИНАЛ СЛЕД СТРАХОТЕН ОБРАТ

Пари Сен Жермен направи знаменит обрат в реванша с Барселона от 1/4-финалите в Шампионската лига и успя да се добере до 1/2-финалите в турнира. Френският шампион спечели с 4:1 на “Луис Компанис” и така с общ резултат 6:4 намери място на 1/2-финала, след като губеше с 2:3 след първия мач на свой терен.

ПСЖ започна мача по-настъпателно, но атаките на гостите се спираха някъде около дъгата на наказателното поле, където отбраната на Барса успяваше да укроти устрема на съперника. В същото време домакините откриха резултата с първата си по-добра атака. В 12-ата минута Ламин Ямал направи страхотен пробив по дясното крило и почти от аутлинията центрира топката пред вратата, където Рафиня изпревари прекия си пазач и я засече във мрежата за 1:0. В 27-ата минута Марк-Андре тер Стеген трябваше да прави първо важно спасяване в мача след хубав удар от движение на Килиан Мбапе. Секунди по-късно отново Мбапе обстрелва вратата с глава и в този случай Жул Кунде бе на правилното място, за да предотврати попадение, избивайки топката пред голлинията.

В 29-ата минута обаче ситуацията на терена се промени. Брадли Баркола изскочи зад защитата и надбяга Роналд Араухо, който го задържа в гръб и за това си действие получи директен червен картон. ПСЖ веднага се възползва от численото си предимство и се хвърли в атака. Така в 40-ата минута резултатът бе изравнен. Брадли Баркола центрира успоредно на голлинията, няколко играчи се разминаха с топката, която стигна до Усман Дембеле на далечната греда, където той от движение я засече във вратата за 1:1.

И втората част започна с натиск на ПСЖ и шанс пред Ашраф Хакими, който отправи коварен удар в 49-ата минута и Тер Стеген трябваше да се намесва решително. В 52-рата минута Фабиан Руис бе изведен от Килиан Мбапе на стрелкова позиция в пеналта, но изстрелът на испанеца мина на сантиметри от гредата. Две минути по-късно натискът на гостите даде резултат. Витиня бе оставен непокрит пред наказателното поле и с шут по земя намери вратата за 1:2. В 56-ата минута домакините останаха и без треньора си на резервната скамейка. Чави Ернандес получи червен картон за невъздържана реакция на страничната линия. Положението за каталунците обаче се влошаваше с всяка изминала минута. В 59-ата Жоао Кансело извърши нарушение срещу Усман Дембеле в наказателното поле и съдията отсъди дузпа, а Килиан Мбапе безпощадно реализира от бялата точка за 1:3. С това ПСЖ направи и пълен обрат в общия резултат. В 88-ата минута Рафиня за малко да отбележи директно от ъглов удар, но Донарума успя да спаси в последния момент. Веднага след това ПСЖ организира контраатака, на два пъти Тер Стеген спаси удари на Мбапе и Асенсио, но при третия изстрел, отново на Мбапе, вратарят бе безпомощен, а резултатът стана 1:4. В 93-тата минута Мбапе можеше да направи и хеттрик с мощен шут, който обаче бе спасен от Тер Стеген.

В крайна сметка Пари Сен Жермен по категоричен начин спечели реванша и продължава към 1/2-финалите в Шампионската лига, където ще има за съперник Борусия (Дортмунд). Барселона пък загуби и последен шанс за трофей този сезон, като се сбогува и с този турнир.